Acasă Cool Iata Stadiul Actual al Vaccinurilor si Tratamentelor Pentru COVID-19

Iata Stadiul Actual al Vaccinurilor si Tratamentelor Pentru COVID-19

vaccin covid

Cercetatorii din intreaga lume lucreaza la mai multe vaccinuri si tratamente pentru COVID-19.

 • Cecetatorii din intreaga lume lucreaza la potentiale tratamente si vaccinuri pentru infectia cu coronavirus cunoscuta drept COVID-19.
 • Cateva companii lucreaza la medicamente antivirale, cateva dintre acestea fiind deja intrebuintate impotriva altor afectiuni, pentru a trata persoanele infectate deja cu COVID-19.
 • Alte companii lucreaza la vaccinuri care poate fi intrebuintate ca masura preventiva impotriva bolii.
 • Va dura probabil luni de zile, daca nu mai mult de un an, pentru ca un medicament sau un vaccin sa treaca prin toate etapele clinice si sa fie disponibil pe piata.

Cu cele peste 1000.000 de cazuri de COVID-19 din intreaga lume, si in continua crestere, oamenii de stiinta depun eforturi pentru a dezvolta vaccinuri si tratamente, care sa incetineasca pandemia si sa reduca pagubele acesteia.

Cateva dintre vechile tratamente vor fi cel mai probabil medicamente care sunt deja aprobate pentru alte afectiuni sau au fost testate pentru alti virusi.

“Oamenii se intreaba daca exista antivirale care sa aiba efect sau daca pot fi create noi medicamente pentru a combate acest virus” a spus Dr. Bruce Y. Lee, un profesor de la Universitatea City din cadrul Facultatii de Politica a Sanatatii si Sanatate Publica din New York.

Medicamentele antivirale au fost un subiect al Thursday morning’s White House de informare asupra pandemiei de COVID-19.

Presedintele Trump a declarat ca face presiuni asupra Administratiei de Medicamente si Mancare (FDA) sa elimine barierele din calea tratamentelor pentru persoanele cu coronavirus.

Presedintele a mers pana in punctul in care a spus ca medicamentele cu clorichina impotriva malariei vor fi disponibile in curand.

Oricum reprezentantii FDA au spus ca poate dura pana la un an pana sa iasa pe piata medicamente pentru tratamentul impotriva coronaviruslui, deoarece agentia trebuie sa se asigure ca medicatiile sunt sigure pentru aceasta boala si care trebuie sa fie doza potrivita.

Intr-adevar, depinde de atat de multe ca vaccinurile si tratamentele sa poata fi grabite, cu toate imbunatatirile in codul genetic sau alte tehnologii.

“Chiar daca progresele tehnologice ne permit sa facem anumite lucruri mai repede,” a sustinut Lee in fata Healthline, “inca trebuie sa ne bazam pe distantarea sociala, depistare a contactilor, auto-izolare si alte masuri.”

Iata o trecere in revista a ultimelor evolutii ale vacchinurilor si medicamentelor impotriva COVID-19


Tratament

Cateva companii sunt in plina dezvoltare si testare a antiviralelor impotriva virusului care cauzeaza COVID-19.

Antiviralele tintesc virusul existent in persoanele care au o infectie. Acestea actioneaza in diverse moduri, uneori previn replicarea virusului, alteori blocheaza infectarea celulelor.

Lee spune ca antiviralele isi fac efectul mai bine daca sunt administrate din timp “inainte ca virusul sa apuce sa se multiplice semnificativ.”

Si de asemenea, inainte ca virusul sa cauzeze daune semnificative in corp, precum la plamani sau in alte tesuturi.

Dr. Robert Amler, decan al Scolii de Practica si Stiinta a Sanatatii din cadrul Colegiului Medical New York si fost sef al serviciului medical din Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), Agentia pentru Registrul Bolilor si Substantelor Toxice (ATSDR), sustine ca atat antiviralele, cat si vaccinurile vor fi instrumente valoroase in combaterea COVID-19.

Oricum, a sustinut in fata Healthline ca “antiviralele vor fi probabil produse si aprobate inaintea unui vacin, care de obicei necesita mai mult timp”.

Dezvoltarea medicamentelor este uneori descrisa ca o conducta de compusi care trec de la dezvoltarea timpurie din laborator la testarea in laborator si pe animale si apoi la testare clinica pe oameni.

Poate dura pana la 10 ani si chiar mai mult pentru ca un nou compus sa treaca de la stadiul initial de descoperire la disponibilitatea pe piata. Multi compusi inca nici nu au ajuns acolo.

De aceea antiviralele privite drept tratamente pentru COVID-19  sunt medicamente deja existente. Acestea includ:

 • Remdesivir – Dezvoltat acum 10 ani, acest medicament nu a dat randament in testarile clinice impotriva infectiei cu Ebola in 2014. Dar, s-a dovedit a fi, in general, sigur pentru oameni. Cercetarile cu MERS au aratat ca acest medicament a impiedicat virusul sa se multiplice. Acum este testat in 5 cazuri clinice de COVID-19. Primele rezultate trebuie sa apara in Aprilie.
 • Kaletra – Este o combinatie de doua medicamente care au efect impotriva HIV. In testarile clinice, urmeaza sa se vada daca functioneaza impotriva acestui virus care cauzeaza COVID-19.
 •  Chlorinichina – Initial, studiile din laborator au aratat ca acest medicament impotriva malariei ar putea avea efect impotriva virusului COVID-19 prin blocarea infectiei. O testare clinica restransa, care a avut loc in Franta, a sugerat ca ar putea actiona ca un tratament impotriva COVID-19. Oricum, studiul nu a fost aleatoriu, asadar sunt necesare testari clinice la nivel mai larg. Cecetatorii de la Universitatea din Queensland Australia urmeaza sa inceapa o testare clinica a clorochinei si a unui medicament HIV in cursul acestei luni.
 • Favipiravir – Acest medicament este aprobat in unele tari, din afara Statelor Unite, pentru tratarea gripei. Cateva rapoarte din China sugereaza ca ar putea functiona ca tratament pentru COVID-19. Totusi, aceste rezultate nu au fost publicate inca.

Oamenii de stiinta mai cauta si alte modalitati pentru a ataca virusul sau a trata complicatiile de COVID-19, precum:

 • Anticorpi monoclonali. Aceste medicamente declanseaza sistemul imunitar pentru a ataca virusul. Vir Biotechnology a izolat anticorpii din pacientii care au supravietuit infectiei cu SARS. Compania colaboreaza cu firma WuXI Biologics din China pentru a-i testa ca tratament pentru COVID-19. AbCellera a izolat 500 de anticorpi unici dintr-o persoana care s-a recuperat din COVID-19 si e pregatita sa inceapa testarea lor.
 • Celule stem. Athersys Inc. a publicat datele preliminare anul trecut aratand ca tratamentul ei cu celule stem ar putea fi in beneficiul persoanelor cu sindrom acut de insuficienta respiratorie (ARDS). Aceasta afectiune apare la cateva persoane cu infectie severa cu COVID-19. Mesoblast a testat produsul sau cu celule stem pe un grup mic de persoane cu COVID-19 si a avut rezultate pozitive.

In timp toata atentia este indreptata spre dezvoltarea de noi tratamente pentru COVID-19, imbunatatirile in modalitatile prin care doctorii trateaza pacientii folosind tehnologia existenta, sunt si ele cruciale.

“Lucrurile de care trebuie sa ne facem griji, raportat la noul coronavirus, sunt ca acesta poate cauza pneumonie si sindrom acut de insuficienta respiratorie,” a spus Lee.

“Exista moduri de tratare a acestora, care pot reduce efectele, asadar doctorii incearca sa le foloseasca si pe acestea.”

Nicio companie nu a declarat un termen limita pentru ca medicamentele sale sa poata folosite la scara larga impotriva COVID-19. Acest lucru nu este usor de estimat.

Dupa testele pe animale si cele din laborator, medicamentele trebuie sa treaca prin cateva etape de testare clinica, inainte sa fie autorizate pentru folosire la scara larga pe oameni.

De asemenea este si dificil sa grabim lucrurile, deoarece oamenii de stiinta trebuie sa implice suficiente persoane in fiecare etapa, pentru a avea un rezultat util. De asemenea trebuie sa astepte suficient de mult pentru a vedea daca nu exista si consecinte negative ale acestui medicament.

Oricum, medicamentele pot fi administrate uneori si persoanelor care nu fac parte din testarea clinica prin “Programul pilot de testare” al Administratiei medicamentelor si Mancarii (FDA). Pentru ca acesta sa se deschida, oamenii trebuie sa aiba o “afectiune sau o boala sau chiar o boala grava ca ii pune viata in pericol.”

Doctorii din Davis, Universitatea din California, au reusit sa obtina o astfel de aprobare pentru ca o femeie cu infectie severa de COVID-19 sa primeasca remdesivir. Au raportat ca acum este bine.

Multi vor interpreta acest lucru drept un semn ca medicamentul functioneaza. Insa datorita faptului ca medicamentul a fost administrat in afara testarii clinice, doar unei singure persoane, nu se poate stii cu certitudine. De asemenea, alte persoane pot sa nu aiba aceeasi reactie la acest medicament.


Etapele testarii clinice

 • Faza I. Medicamentul este administrat unui numar mic de persoane sanatoase si persoane cu boli pentru a vedea efectele secundare si pentru a stabili doza corecta.
 • Faza II. Medicamentul este administrat catorva sute de persoane care au boala, pentru a vedea daca functioneaza si daca exista efecte secundare care nu au aparut in timpul testarii initiale.
 • Faza III. In aceasta testare la scara larga, medicamentul este administrat catorva sute de persoane sau chiar pana la 3000 de oameni. Unui grup similar i se administreaza un compus inactiv sau cu efect de placebo. Testarea este de obicei aleatorie si poate dura de la 1 la 4 ani. Aceasta etapa genereaza cele mai bune dovezi despre utilitatea medicamentului si cele mai comune efecte secundare.
 • Faza IV. Medicamentele care sunt aprobate pentru utilizare sunt supuse unei monitorizari continue, pentru a avea certitudinea ca nu exista efecte secundare, in special grave sau pe termen lung.

Vaccinul

Un vaccin are scopul de a proteja persoanele inainte sa fie expuse la un virus- in acest caz SARS-Cov-2, virusul care cauzeaza COVID-19.

Un vaccin, in principiu, instruieste sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace virusul atunci cand il intalneste.

Vaccinurile protejeaza atat persoana vaccinata, cat si comunitatea.

Persoanele vaccinate nu se infecteaza cu un virus, ceea ce inseamna ca nu il poate transmite mai departe celorlalti. Acesta fapt este cunoscut drept imunitate de masa.

Multe grupuri lucreaza la potentiale vaccinuri pentru SARS-CoV-2 cu cateva sustineri din partea organizatiei nonprofit Coalitia pentru Inovatii in materie de Pregatire pentru Epidemii (CEPI).

Cateva dintre aceste grupuri si-au inceput munca la scurt timp dupa ce oamenii de stiinta chinezi au impartasit codul genetic al virusului. Acestea cuprind:

 • Moderna. Saptamana aceasta, compania a inceput sa testeze vaccinul sau mesager RNA (Mrna), intr-o testare clinica din Seattle, Washington. Studiul cuprinde 45 de voluntari sanatosi, cu varste intre 18 si 55 de ani. Compania a dezvoltat si alte vaccinuri mRNA inainte. Aceste studii de dinainte au aratat ca platforma lor este sigura, ceea ce le permite sa sara peste anumite testari pe animale pentru acest tip de vaccin.
 • Inovio. Cand a aparut COVID-19 in Decembrie, compania deja lucra la un vaccin DNA pentru MERS, care este cauzat de un alt coronavirus. Acest lucru i-a permis companiei sa devzolte un posibil vaccin pentru virusul COVID-19. Compania se asteapta sa inceapa testele clinice pentru noul vaccin luna viitoare.
 • Universitatea din Queensland, Australia. Cercetatorii dezvolta un vaccin prin cresterea unor proteine virale in culturi de celula. Se asteapta sa inceapa testarile clinice in cursul lunii curente.
 • Companii farmaceutice.  Johnson & Johnson si Sanofi lucreaza amandoua la cate un vaccin propriu.

Progresele in codul genetic si alte descoperiri tehnologice au accelerat anumite tehnici de laborator pentru dezvoltarea unui vaccin.

Oricum, Dr. Anthony Fauci, director al Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase, a relatat reporterilor saptamana trecuta ca un vaccin nu va fi pregatit pentru utilizare la scara larga intr-un interval mai scurt de 12 – 18 luni.

Aceasta este data limita pentru a completa Faza II a etapelor clinice. Nu exista nicio garantie ca vaccinurile candidate vor avea vreun efect.

“Exista multe incertitudini in dezvoltarea vaccinului” a spus Lee.

“ Evident, trebuie sa te asiguri ca vaccinul este sigur. Dar si ca vaccinul va provoca suficient sistemul imunitar pentru a reactiona”.

La fel ca medicamentele, posibilele vaccinuri trebuie sa treaca prin aceleasi etape ale testarii clinice. Acest lucru este deosebit de important cand vine vorba de sanatate, chiar si in timpul unei pandemii.

“Efortul public, de a mentine carantina si alte masuri de sanatate publica pentru a incetini raspandirea, tinde sa se coreleze cu nivelul de incredere pe care il au oamenii in sfaturile de sanatate emise de guvern,” a scris Shibo Jiang, un virolog de la Universitatea Fudan din China, in jurnalul Nature.

“O precipitare a vaccinurilor si terapiilor cu potentiale riscuri va trada acea incredere si va descuraja munca de dezvoltare a unor studii mai avansate”, a spus el.