Acasă Cool Poți să introduci în casă coronavirusul de pe haine sau pantofi?

Poți să introduci în casă coronavirusul de pe haine sau pantofi?

Ce trebuie să știi

Transmiterea noului coronavirus prin îmbrăcăminte este puțin probabilă, dar experții sunt de acord că există câteva scenarii în care spălarea imediată a hainelor este o idee bună.

  • Nu există în acest moment cazuri documentate de transmitere a noului coronavirus prin îmbrăcăminte și încălțăminte;
  • Dacă aveți grijă de persoane cu COVID-19 sau vă aflați frecvent aproape de acestea, spălarea hainelor este o parte esențială a igienei preventive;
  • Aceasta se referă, în special, la persoanele cu risc ridicat de expunere, cum ar fi angajații din domeniul sănătății;
  • Majoritatea detergenților casnici sunt suficienți pentru a ucide virusul atunci când se spală rufele.

Chiar dacă faceți tot posibilul pentru a fi în siguranță, cum împiedicați noul coronavirus, SARS-CoV-2, să intre în casa dvs.?

Mergeți afară doar pentru lucruri esențiale precum procurarea alimentelor. Când ieșiți, practicați distanțarea socială. Vă spălați frecvent pe mâini, iar când ajungeți acasă, dezinfectați suprafețele pe care le atingeți cel mai frecvent cum ar fi mânerele și suprafețe precum masa sau biroul.

Cu toate acestea, există un sentiment neplăcut care, în ciuda faptului că aplicați o bună igienă, vă face să vă îngrijorați din cauza obiectelor pe care le-ați adus în casă cu dvs.

Sunteți în siguranță atâta timp cât ați venit de afară cu alimentele? Pungi de plastic? Dar hainele pe care le purtați? Papucii?

Există anumite lucruri inevitabile necesare pentru a merge la cumpărături, iar unul dintre ele este faptul că trebuie să purtați pantofi și haine pentru a face acest lucru.

Iată ce știm despre transmiterea noului corona virus de pe articole vestimentare comune.


Hainele sunt obiecte cu risc redus de transmitere

„Nu știm multe despre acest virus și în fiecare zi învățăm mai multe despre el. Însă la ora actuală, avem următoarele informații: dacă sunteți în vizită în cartierul dvs. sau dacă faceți un drum rapid la magazinul alimentar, este foarte puțin probabil să contractați COVID-19 prin haine sau încălțăminte. Nu credem că încălțămintea sau îmbrăcămintea sunt o sursă semnificativă de transmitere”, a declarat pentru Healthline dr. Vincent Hsu, MPH, doctor în medicină internă, boli infecțioase și medicină preventivă la AdventHealth din Orlando.

Potrivit Hsu, în acest moment nu există cazuri documentate de transmitere a noului coronavirus prin îmbrăcăminte și încălțăminte.

COVID-19, boala respiratorie asemănătoare gripei cauzată de noul coronavirus, este răspândită prin picături transmise prin tusea și strănutul unei persoane infectate aflată în imediata apropiere a altei persoane, acestea sunt mijloacele cele mai probabile de transmitere directă.

Cu toate acestea, știm că noul coronavirus este capabil să supraviețuiască în afara corpului uman pe diferite suprafețe, ceea ce poate duce la transmitere dacă este atins.

În funcție de tipul de suprafață, experții estimează că virusul poate supraviețui câteva ore până la câteva zile.

Deși metalul și plasticul pot oferi un refugiu pentru virus de la 2 până la 3 zile, îmbrăcămintea nu este considerată un material propice supraviețuirii sale.

„Cele mai relevante studii în acest domeniu au vizat gripa și alte virusuri cunoscute anterior, iar îmbrăcămintea, în general, nu este considerată a fi cel mai bun incubator de virusuri”, a declarat pentru Healthline Dr. Kathleen Jordan, specialist în boli infecțioase și vicepreședinte al CommonSpirit Health.

Umiditatea joacă un rol semnificativ în mediul în care un virus poate prospera sau nu. Natura majorității materialelor din stofă nu este favorabilă în acest sens.

„Îmbrăcămintea este de obicei mai mult o plasă decât o suprafață dură, ceea ce înseamnă că este un mediu aerat”, a spus Jordan.

Transferul virusului prin îmbrăcăminte este puțin probabil, însă experții intervievați de Healthline au convenit că există câteva scenarii în care spălarea imediată a hainelor este o idee bună.

Citeste si: Cum Sa Vorbim Cu Copiii Nostri Despre Epidemia COVID-19


Când trebuie să luați precauții suplimentare vis-a-vis de haine

Dacă aveți grijă de persoane cu COVID-19 sau vă aflați frecvent aproape de acestea, spălarea hainelor este o parte esențială a igienei preventive. Aceasta se referă, în special, la persoanele cu risc ridicat de expunere, cum ar fi angajații din domeniul sănătății.

După un drum obișnuit la magazinul alimentar, nu trebuie să spălați hainele imediat ce ajungeți acasă. Cu toate acestea, dacă nu ați reușit să păstrați o distanță socială sigură față de ceilalți sau, și mai rău, cineva a tușit sau a strănut în apropierea dvs., spălarea acestor haine ar fi o idee bună.

Totuși, în general, ar trebui să vă concentrați pe alte aspecte legate de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor, și a nu vă atinge fața, lucruri mai importante decât spălarea hainelor.

Știm că distanțarea socială este mijlocul nostru cel mai eficient de a controla transmiterea virusului. Așadar, a merge la magazinul alimentar este, evident, o deviere de la planul obișnuit de distanțare socială. Pentru a lua măsuri suplimentare de prevenție, practicați o bună igienizare a mâinilor, precum și dezinfectarea oricărui obiect care ar fi putut fi atins sau manevrat de către alte persoane. Orice metodă suplimentară de igienă pe care puteți să o adăugați acestei practici este un plus ”, a spus Jordan.

Când spălați rufele acasă nu trebuie să depuneți niciun efort suplimentar pentru uciderea virusului, majoritatea detergenților casnici sunt suficienți. Pentru mai multe detalii, EPA oferă o listă completă de produse despre care se știe că sunt eficiente împotriva SARS-CoV-2.

„Mașinile de spălat obișnuite cu apă și detergent normal sunt considerate sigure și eficiente”, a spus Jordan.


Dar pantofii?

Pantofii tind să fie mult mai murdari decât îmbrăcămintea, pur și simplu prin natura lor. Ca atare, au mai multe șanse să transporte bacteriile și alți contaminanți în casă.

Un nou studiu publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sugerează că noul corona virus poate trăi pe tălpile pantofilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe din tălpile încălțămintei purtate de membrii personalului medical din unitatea de terapie intensivă la un spital din Wuhan, China.

Ei au descoperit că jumătate din eșantioane au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, tulpina de virus care provoacă COVID-19.

Aceste descoperiri i-au determinat pe cercetători să sugereze că talpa încălțămintei personalului medical ar putea funcționa ca purtător al bolii.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că încălțămintea este o sursă improbabilă de transmitere a noului coronavirus în majoritatea cazurilor. Și asta pentru că deja tratăm încălțămintea cum trebuie tratată.

Ceea ce facem de obicei cu încălțămintea are deja rol protector. Nu ne punem pantofii pe masa de bucătărie. Nu ne punem pantofi în gură. Nu permitem zone de contact cu încălțămintea. Deci, aceste măsuri deja adoptate reflectă faptul că gestionăm încălțămintea ca pe un obiect murdar ”, a spus Jordan.

Însă puteți lua măsuri suplimentare de siguranță pentru a vă asigura că virusul nu intră în casa dvs. curățându-vă încălțămintea și lăsând-o la ușă sau desemnând o zonă de siguranță, departe de zonele în care se circulă de obicei în casa dvs., în care să puneți încălțămintea și alte articole de îmbrăcăminte.

Ar fi recomandat să vă scoateți pantofii și să-i curățați înainte de a intra în casă și lăsă-i în garaj, în toaletă sau în hol. Acest lucru vă va împiedica să introduceți virusul în casă după un banal drum la magazinul alimentar. Doar asigurați-vă că îi curățați în afara casei sau apartamentului și îi lăsați să se usuce în mod natural”, a declarat dr. Robert Glatter, medic de urgență la Lenox Hill Hospital din New York.


Concluzie

În timp ce în ultimele săptămâni a crescut îngrijorarea cu privire la potențialul diferitelor obiecte de a transmite virusul, un lucru sigur este că transmisia directă de la o persoană la alta este considerată a fi forma principală de expunere.

Prin urmare, continuarea respectării sfaturilor de prevenire și igienă recomandate de CDC sunt cel mai bun mod de a vă menține sănătoși.

Există o șansă minimă ca noul coronavirus să poată supraviețui pe îmbrăcăminte sau încălțăminte și să fie transmis altora. Concluzia este următoarea: transmiterea se face de la persoană la persoană, nu de la haină către persoană sau de la încălțăminte către persoană.”, a spus Glatter.

Citeste si: Cum să supravietuim primului maraton de lucru de acasă