Acasă Cool Ne hidrateaza apa carbogazoasa?

Ne hidrateaza apa carbogazoasa?

apa minerala carbogazoasa

Pentru a va mentine hidratat, regula de aur din popor este sa beti cel putin 8 pahare de o uncie (240 ml) de apa pe zi.

Totusi, va veti intreba daca apa carbogazoasa ajuta la atingerea scopului datorita calitatii sale acide.

Acest articol va explica daca apa carbogazoasa este hidratanta.


Apa carbogazoasa versus apa plata

Principalele ingrediente din apa carbogazoasa – cunoscuta in general drept apa carbogazificata sau sifon – sunt apa si dioxidul de carbon. (1 – sursa verificata)

Insa, anumite tipuri au adaugate arome si minerale precum bicarbonat de sodiu, sulfat de potasiu sau clorura de sodiu.(2 -sursa verificata)

Cele mai intalnite tipuri de apa carbogazoasa sunt:

  • Apa carbogazoasa sau sifonul. Acest tip contine de fapt apa de la robinet, care a fost filtrata si carbogazificata in mod artificial.
  • Apa minerala. Gazul din acest tip de apa este de la natura, insa poate fi intensificat cu dioxid de carbon aditional – fie in mod artificial sau de la aceeasi sursa de apa.
  • Apa gazoasa. Pe langa dioxidul de carbon, aceasta apa contine si bicarbonat de sodiu, dar probabil si alti compusi pentru a-i echilibra aciditatea.
  • Apa tonica. Aceasta apa carbogazificata si mineralizata contine si chinina, ceea ce ii atribuie un gust mai amarui, mascat de indulcitori si arome.

Cand dioxidul de carbon se dizolva in apa, pH-ul acesteia scade, rezultand o bautura usor acida. Produsul finit este acidulat, ceea ce il poate face mai accesat de multe persoane in detrimentul apei normale.

• PE SCURT:

Apa carbogazoasa este infuzata cu dioxid de carbon, care o face efervescenta si ii atribuie un pH usor acid.


Apa carbogazoasa este hidratanta

Apa carbogazoasa este eficienta in mentinerea hidratarii corpului dumneavoastra.

Esentialul este sa ramaneti hidratat, deoarece dezhidratarea poate conduce la denaturarea functionarii cerebrale, schimbari ale dispozitiei si – in timp- la dezvoltarea de boli cronice. (3- sursa verificata)

Un studiu a cercetat efectul de hidratare a 13 bauturi, inclusiv a apei carbogazoase, prin stabilirea unui index de hidratare a fiecarei bauturi (IHB). IHB-ul evalueaza volumul de urina produs de orice bautura in comparatie cu apa plata.

Studiul a concluzionat ca apa carbogazoasa este la fel de hidratanta precum apa plata.

Ba mai mult, a stabilit ca bauturile cu un continut mai mare de minerale au avut tendinta de a fi mai hidratante. In timp ce unele ape carbogazoase pot contine mai mult sodiu decat apa normala, continutul de sodiu din apa normala poate varia mult, in functie de pozitionarea geografica. (4- sursa verificata)

 Un studiu efectuat in trecut, a analizat acelasi lucru si nu a descoperit nicio diferenta semnificativa in nivelul de hidratare, dupa ce oamenii au baut mai multe tipuri de bauturi, inclusiv apa plata sau carbogazoasa.

Asadar, si apa carbogazoasa contribuie la aportul dumneavoastra zilnic de apa.

Conform Departamentului de Agricultura din SUA (DASUA), barbatii ar trebui sa bea in total 125 uncii (3.7 litri) de apa pe zi, iar femeile 91 uncii (2.7 litri), cu tot cu apa din alimentele consumate.

•PE SCURT:

Apa carbogazoasa este la fel de hidratanta ca apa normala, asadar daca o beti, va poate ajuta sa va atingeti obiectivele zilnice al aportului de apa.


Este mai buna decat apa plata?

Cand trebuie sa alegeti intre apa carbogazoasa sau apa plata, cel mai bine ar fi sa o alegeti pe cea care va ajuta sa beti o cantitate cat mai mare pe parcursul zilei.

Daca gasiti atragatoare efervescenta dioxidului de carbon, acesta va poate creste aportul de apa zilnica.

Totusi, studiile arata ca efervescenta apei carbogazoase accentueaza puternic abilitatea acesteia de a reduce setea, ceea ce determina ca oamenii sa bea mai putina apa.

Insa, altii simt ca carbonatarea are un efect pozitiv asupra cantitatii de apa pe care o beau. Daca aveti predispozitie spre balonare, luati in considerare evitarea apei carbogazoase si a altor bauturi carbogazoificate, deoarece acestea pot inrautati aceasta afectiune.

Totusi, ambele tipuri de apa sunt hidratante in egala masura, iar Centrul de Supraveghere si Control al Bolii (CSCB) chiar recomanda apa carbogazoasa pentru cei care o gasesc mai atractiva decat apa plata.

Doar sa va asigurati ca cititi ingredientele de pe eticheta apei carbogazoase, pentru a le evita pe cele cu zaharuri adaugate, deoarece varietatile de indulcitori din zaharuri sunt strans legate de obezitate si diabet de tipul 2.

•PE SCURT

Ar trebui sa optati pentru tipul de apa care va ajuta sa va cresteti aportul zilnic de apa. Unele persoane considera mai atractiva apa carbogazoasa datorita efervescentei acesteia.


CONCLUZIA

Apa carbogazoasa va hidrateaza la fel de mult precum apa normala. Asadar contribuie la aportul dumneavoastra zilnic de apa. De fapt, efervescenta acesteia poate chiar intensifica efectul sau de hidratare, in cazul anumitor persoane. Si nu in ultimul rand, ar trebui sa alegeti apa carbogazoasa fara zahar sau alti indulcitori adaugati.