Acasă Sport Incaltaminte Sport Scumpa? Studiile spun ca nu merita costul!

Incaltaminte Sport Scumpa? Studiile spun ca nu merita costul!

Daca sunteti atlet, stiti ca unul din avantajele acestui sport suprem, usor de intretinut, este ca nu impune (aproape) niciun echipament. Aveti nevoie doar de un drum liber, picioare functionale si o pereche de incaltaminte in picioare.

Insa, daca ati suferit leziuni, incetiniri la inceperea cursei sau articulatii dureroase dupa cursa, probabil v-ati intrebat: Poate am nevoie de incaltaminte noua?

Cu o cautare rapida pe internet, veti descoperi ca se pot investi mii de dolari intr-o pereche de incaltaminte de lux pentru alergat. Baschetii au devenit o declaratie a modei, cu toti atletii celebri (chiar si celebritatile non-atletice), prezentandu-si marca favorita de “inalta performanta”.

Un spot uluitor Nike cu un alegrator olimpic, de cursa lunga, perfect tonifiat v-ar putea convinge ca, pentru va proteja pretioasele ligamente si a obtine cei mai buni timpi, trebuie sa cheltuiti o suma serioasa de bani pe perechea de incaltaminte potrivita. Insa cercetarea si experienta ca si consumator spun o alta poveste.

Am sapat in cercetarile stiintifice si am discutat cu un expert in atletism pentru a afla ce trebuie sa va asigurati ca ofera cu adevarat o incaltaminte autentica de alergat – si cat trebuie sa lasati la magazinul de incaltaminte.


Ce ofera incaltamintea scumpa de alergat, promovata cu surle si trambite?

Caracteristicile de lux care costa multi bani ar putea sa sune foarte tehnic, insa exista surprinzator de putina consistenta in spatele acestor teorii despre incaltamintea de alergat perfecta pentru prevenirea leziunilor, cresterea vitezei, maximizarea confortului.

Costul nu echivaleaza intotdeauna cu comfortul, performanta sau calitatea perceputa,” a confirmat specialistul in exercitii de corectie, Erika Sperl, antrenor certificat in rezistenta si conditie fizica si specialist in imbunatatirea performantei. Ea sublineaza ca multi consumatori aleg incaltamintea mai scumpa mai mult pentru ca recunosc brandul decat pentru functiile specifice.

Cateva studii stiintifice au analizat modul in care exagerarile scumpe afecteaza lezarea si performanta- cu rezultate cel putin impresionante.

Un studiu din 2009 publicat in Jurnalul Britanic al Medicinei in Sport a descoperit ca sistemele avansate de control a tocurilor amortizate si a sustinerii piciorului cu platfus din incaltamintea de alergat nu aveau dovezi confirmate. Dupa doi ani, acelasi jurnal a publicat cercetari ulterioare care au concluzionat ca folosirea sistemului de control pentru platfus a fost “prea simplist si posibil daunator.”

Pe langa stiinta, s-a dovedit ca, in medie nici alergatorii, nu au confirmat prea multe imbunatatiri din partea incaltamintei scumpe. Un studiu de cercetare a pietei efectuat in octombrie 2019 a analizat peste 320.000 de consumatori ai 336 pantofi de sport si a descoperit, in mod ciudat, ca cu cat era mai ieftina incaltamintea cu atat era mai mare rating-ul si satisfactia utilizatorului.

Primele 10 cele mai scumpe incaltaminte de alergat analizate, care se situau in intervalul de pret dintre 150$ si 300$, au inregistrat un rating de 82.7 puncte. In partea opusa, primele 10 cele mai ieftine incaltaminte, la un pret intre 30$ si 55$ au avut un scor cu 2.3 puncte procentuale mai mare, la o medie de 84.6 puncte. Evident, nu vedem un profit major al investitiei in incaltamintea de viteza.


Cautati incaltamintea de alergat cat mai usoara

Conform spuselor lui Sperl, acea caracteristica estentiala ca incaltamintea sa fie usoara, ar putea fi singurul lucru pentru care merita sa cheltuiti bani in plus.

In timp ce cercetarile sunt cumva indecise asupra efectelor asupra performantei pe care le are incaltamintea stabila versus cea neutra, este clar ca incaltamintea mai usoara este echivalenta cu un consum de energie mai redus, ceea ce implicit este egal cu o economie mai mare la timpii de alergare”, a adaugat ea. “Daca participati la o cursa serioasa, greutatea incaltamintei ar trebui sa fie un aspect important de luat in considerare.”

Totusi, pentru a preveni lezarile, conditia dumneavoastra fizica de alergat este de departe cel mai bun indicator al pusibilitatii de a va rani decat orice alta caracteristica uimitoare a incaltamintei dumneavoastra.

Cunoasterea generalitatilor despre conditia fizica, precum si integrarea unui program de ingrijire a corpului sunt foarte importante pentru a fi sanatos si fara leziuni!”, a spus Sperl.

Pentru a mentine cea mai buna conditie fizica de alergat, ea recomanda antrenarea prin exercitii de intarire a rezistentei si o incalzire adecvata inainte de fiecare cursa.

Doar 5-10 minute de intindere a muschiilor, tendoanelor, coapselor, soldurilor si a picioarelor pot aduce mai multe beneficii decat doar pregatirea corpului dumneavoastra pentru normele unei alergari. Pentru a avea cele mai bune rezultate, concentrati-va pe intinderi dinamice care mimeaza miscarile pe care le veti face in timpul alergarii.


Comfortul ramane caracteristica castigatoare

Un studiu efectuat in 2015, care a analizat schimbarile legate de leziunile provocate de alergat care au avut loc in ultimii 40 de ani, a ajuns la niste concluzii lipsite de sens.

Pentru a alege incaltamintea potrivita, a spus autorul studiului, alergatorii ar trebui “sa aleaga in mod intuitiv cel mai confortabil produs”, care le permite sa “ramana pe calea miscarilor preferate.” Asa cum am mentionat, acest barometru de comfort va arata diferit pentru fiecare alergator, ceea ce este un lucru pozitiv!

Asta inseamna ca puteti avea incredere in corpul dumneavoastra pentru a alege o incaltaminte in care va simtiti bine – indiferent de surle si trambite. Tot ce trebuie sa faca este sa va ajute sa va miscati si tot ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa luati pozitia de start si sa fugiti!