Acasă Familie Bebe În laptele matern există un compus anti microbian care ar putea ajuta...

În laptele matern există un compus anti microbian care ar putea ajuta și bebelușii hrăniți cu lapte praf

lapte matern

Laptele matern este incredibil. Chiar nu avem nevoie de mai multe studii care să demonstreze că acesta are o mulțime de beneficii pentru bebeluși.

Este foarte clar, dar în același timp, se știe că alăptarea nu este o opțiune pentru toată lumea. Cercetătorii studiază în continuare proprietățile laptelui matern pentru a-și da seama cum funcționează magia sa, deoarece înțelegerea acestui lucru îi poate ajuta pe părinții care își hrănesc bebelușul cu lapte matern, cu lapte praf sau ambele.

Un studiu recent a identificat un compus responsabil pentru uciderea bacteriilor rele, iar acestea ar putea, în cele din urmă, să îi ajute și pe cei care nu își pot alăpta bebelușii.

Studiul, publicat în această lună în revista Scientific Reports, arată că laptele matern conține 3.000 de micrograme pe mililitru de compus numit monolaurat de glicerol (GML). Laptele de vacă conține doar 150 de micrograme pe mililitru de produs, iar laptele praf pentru sugari nu conține GLM. Cercetătorii de la National Jewish Health și Universitatea din Iowa au testat apoi laptele uman, laptele de vacă și laptele praf pentru a vedea efectul lor asupra creșterii anumitor bacterii.

În comparație cu celelalte două tipuri de lapte, cel matern a fost mult mai bun în oprirea creșterii Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Clostridium perfringens și Escherichia coli – toate acestea pot provoca infecții urâte și boli. (GML, de unul singur, nu este foarte eficient împotriva Escherichia coli (E. Coli), dar oamenii de știință cred că funcționează în combinație cu alți compuși din laptele matern pentru a ucide acea bacterie.)

Atunci când oamenii de știință au eliminat GML din laptele matern, acesta a încetat să se lupte cu bacteriile dăunătoare. Și când au adăugat GML în laptele de vacă, acesta a oprit cu succes creșterea Staphylococcus aureus.

Ei au descoperit, de asemenea, că GML are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce este util în protejarea intestinelor bebelușilor și poate fi motivul pentru care laptele matern este un tratament eficient pentru dermatita atopică.

„Credem că GML este o mare promisiune ca aditiv potențial la laptele de vacă și praf pentru sugari și ar putea susține sănătatea bebelușilor din întreaga lume”

– a declarat Patrick Schlievert, doctor, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Iowa și autor principal al lucrării.

Așadar, GML este un motiv în plus pentru care alăptarea este foarte benefică, iar această cercetare ne poartă cu un pas mai aproape de a ajuta mulți bebeluși care nu pot fi alăptați.