Acasă Sanatate Iata Ce Stim Despre Ibuprofen si COVID-19

Iata Ce Stim Despre Ibuprofen si COVID-19

Cercetatorii descopera ce impact au medicamentele fara reteta asupra COVID-19

  • Expertii spun ca nu exista nicio dovada clara ca ibuprofenul agraveaza infectia cu COVID-19;
  • O caracteristica specifica a COVID-19 este ca unele experimente de laborator arata ca ibuprofenul poate creste cantitatea de receptori ACE2 pe care virusul ii foloseste pentru a infecta celulele si ar putea accelera raspandirea virusului;
  • Insa acest lucru este doar la nivel de teorie.

Organizatia Mondiala A Sanatatii (OMS) si-a schimbat pozitia privind recomandarea administrarii de Ibuprofen daca suferiti de COVID-19, insa oamenii inca sunt nedumenriti cu privire la ce ar trebui sa ia, daca sau cand contracteaza acest virus.

Dupa ce anterior a anuntat ca persoanele infectate cu acest virus nu ar trebui sa ia Ibuprofen pentru a trata febra si durerea, OMS sustine acum ca nu sunt impotriva acestui medicament.

Schimbarea politicii sale a creat multa confuzie in mintea oamenilor- mai ales in cazul celor care isi fac stocuri de medicamente, in cazul in care contacteaza virusul.

Dr. Otto O. Yang, un profesor de medicina din divizia de boli infectioase de la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA, a declarat in fata Healthline ca nu exista nicio dovada ca Ibuprofenul cauzeaza agravarea COVID-19, “cu toate ca exista o informare gresita in acest sens.”


Frenezia febrei (medicatie)

Conceptul a luat nastere dupa ce un studiu din “The Lancet” a afirmat ca ibuprofenul creste inhibitorii enzimei 2 (ACE2), care ar putea facilita si agrava COVID-19. Drept rezultat, OMS  initial a anuntat majoritatea pacientilor sa continue tratamentul cu acetaminophen, cunoscut si sub numele de paracetamol sau Tylenol.

Este posibil ca pacientilor sa le creasca nivelul de ACE2 daca au fost tratati cu inhibitori ACE sau inhibitori de angiotensin II de tipul I (ARB) sau tiazolidindioni, a mentionat raportul.

Aceste medicamente sunt administrate de obicei celor cu boli cardiovasculare, hipertensivi sau diabeici. Si ibuprofenul poate creste nivelul de ACE2, a mentionat raportul.


Medicamentele anti-inflamatoare si COVID-19

Ideea ca medicamentele anti-inflamatoare cresc riscul complicatiilor in timpul febrei sau infectiei este “mai mult la nivel teoretic”, a spus Yang.

Expertii medicali dezbat teoria conform careia diminuarea inflamatiei si a durerii musculare reduce de fapt eficienta raspunsului imunitar. Pe partea opusa, pacientii care au cele mai acute simptome sunt mai inclinati sa ia ibuprofen, iar efectele acestora pot sa nu aiba legatura cu medicamentul in sine.

“Exista anumite observatii clinice asupra unui numar mic de pacienti care sugereaza ca ibuprofenul poate incetini recuperarea din pneumonii bacteriene sau cauza anumite infectii virale precum pojarul mai sever, insa acestea nu sunt studii stiintifice analizate atent.”, a spus Yang.

“Alte publicatii au chiar dezbatut modul in care ibuprofenul poate fi de ajutor in infectiile pulmonare, prin reducerea inflamatiei, care poate fi daunatoare plamanilor” a adaugat acesta.

O caracteristica specifica COVID-19 este ca anumite experimente de laborator au dovedit ca ibuprofenul poate creste cantitatea de receptori ACE2 pe care virusul ii foloseste pentru a infecta celulele si poate accelera raspandirea virusului. Insa acesta lucru este “teorie pura si pana acum nu este sustinut de dovezi clinice la pacienti” a spus Yang.

Nu este clar daca ceea ce s-a vazut in laborator poate fi transpus clinic, a adaugat Yang.

De exemplu, ibuprofenul poate creste nivelul de receptori ACE2 in celule. “Insa acest lucru poate fi lipsit de semnificatie daca cresterea per ansamblu este mica sau daca exista deja atat de multi receptori incat o adaugare suplimentara nu produce niciun efect”, a explicat Yang.


Lipsa dovezilor

Nu exista suficiente dovezi pentru care ibuprofenul poate agrava COVID-19, a sustinut Rodney E. Rohde, un profesor de la Universitatea Statului Texas in fata Healthline.

“Nu cred ca sunt suficiente dovezi ca urmare a unui esantion mic de pacienti” a spus el. “Oricum, daca cineva are indoieli, ar trebui sa evite aceste medicamente sau familie de medicamente”

Rohde a explicat ca este cunoscut faptul ca ibuprofenul incetineste raspunsul sistemului imunitar al corpului. Procesul de inflamare este o componenta vitala a raspunsului imunitar per ansamblu, in special al doilea rand de aparare care declanseaza multe mecanisme de aparare de la nivelul celui de-al treilea rand, cum ar fi raspunsul celulei T sau B, a spus el.

Pentru moment, Rohde a spus ca nu exista “o dovada temeinica” pentru care sa nu luam medicamente fara reteta sau medicamente de durere pe baza de prescriptie.

Acestea fiind spuse, Rohde sfatuieste oamenii sa se adreseze medicului pentru recomandari in functie de conditia de sanatate a fiecaruia.

In ceea ce priveste Institutul National de Alergie si Boli Infectioase, acesta a dat o declaratie in fata Healthline si a recomandat oamenilor sa mearga la Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CPCB) pentru ghidurile de tratament actuale impotriva COVID-19.

“ Sunt necesare multe cercetari pentru a evalua informarile care sustin ca ibuprofenul sau alte medicamente anti-inflamatoare fara reteta pot afecta cursul COVID-19”.

“La momentul actual, nu exista o dovada concludenta ca ibuprofenul sau alte medicamente anti-inflamatoare eliberate fara reteta ar creste riscul unor complicatii serioase sau de a contacta virusul care cauzeaza COVID-19. Nu exista dovezi concludente nici asupra faptului ca administrarea de medicamente anti-inflamatorii eliberate fara reteta ar afecta alte infectii respiratorii.”