Acasă Cool Iata Cum Se Curata Cumparaturile In Timpul Pandemiei de COVID-19

Iata Cum Se Curata Cumparaturile In Timpul Pandemiei de COVID-19

dezinfectare alimente

Expertii vin cu sfaturi despre cum sa va curatati cumparaturile.

  •  Virusul care cauzeaza COVID-19 poate supravietui pana la 72 ore pe anumite suprafete;
  • Daca acordati o atentie deosebita cand atingeti cumparaturile, puteti reduce riscul de expunere;
  • Expertii sustin ca acesti pasi simpli va pot mentine in siguranta.

CSCB recomanda ca toate persoanele sa poarte masca din panza in spatiile publice, acolo  unde este dificil sa se pastreze o distanta de 6 pasi unii fata de altii. Acest lucru ajuta la diminuarea raspandirii virusului de la persoane asimptomatice sau care nu stiu ca au contactactat virusul. Mastile din panza trebuie purtate chiar si atunci cand se mentine distantarea sociala. Instructiuni pentru a fabrica acasa masti din panza se gasesc aici.

» Nota: Este vital sa lasati mastile chirurgicale si aparatele de respirat celor care lucreza in domeniul asistentei medicale.

Noul coronavirus, SARS-CoV-2 a izolat multi oameni la domiciliu, cu exceptia celor care au nevoie de ingrijire medicala, celor care fac miscare fizica, isi plimba cainele sau isi fac cumparaturi.

Va puteti reduce riscul de expunere la COVID-19, daca va luati masuri de precautie, precum distantarea sociala si spalarea pe maini des si cu atentie, oricand iesiti din casa.

Insa si mersul la cumparaturi reprezinta un risc in plus.

Nu doar ca sunteti aproape de alte persoane, dar multe produse, pe care le cumparati, au fost probabil atinse de altii-si e posibil sa fi stranutat sau tusit pe ele. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai mergeti la supermarket. Nu este o solutie viabila pentru majoritatea dintre noi.

Insa puteti acorda o atentie mai deosebita cand manipulati cumparaturile pentru a evita raspandirea virusului in randul altor persoane din jur sau pe suprafetele din casa dumneavoastra.


Cat de mare este riscul reprezentat de cumparaturi?

 Charlotte Baker, masterand si doctor in Sanatate Publica, un profesor asistent in epidemiologie la Colegiul de Medicina Veterinara Virginia-Maryland din Blacksburg, Virginia, a relatat ca cel mai mare risc la supermarket este intrarea in contact cu o alta persoana infectata.

De aceea este important sa se mentina, in mod constant, o distanta de cel putin 6 pasi fata de alte persoane.

“Nu va fie teama sa rugati alte persoane sa se indeparteze daca sunt prea aproape de dumneavoastra”, a spus Baker. “Sau asteptati cateva momente inainte sa luati ceva, daca cineva se afla langa produsul pe care il doriti.”

Nu este totusi clar, ce rol joaca produsele si mancarea ambalata in transmiterea virusului care provoaca COVID-19.

Dar, Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza ca, pe langa contactul apropiat dintre persoane, oamenii pot contacta virusul si prin atingerea suprafetelor contaminate, si ulterior prin atingerea ochilor, nasului sau a gurii.

Unele suprafete pot reprezenta un risc mai mare decat altele.

Un studiu recent, postat in Jurnalul de Medicina din New England, a descoperit ca virusul a rezistat pe plastic si otel inoxidabil pana la 72 ore, iar pe carton pana la 24 de ore.

Baker recomanda ca atunci cand sunteti la supermarket, sa mergeti pe “premiza ca toate suprafetele de peste tot au putut fi atinse de o persoana infectata”. Inclusiv mancarea si produsele ambalate.

“Atingeti doar produsele pe care intentionati sa le cumparati, stergeti manerele caruciorului sau a cosului cu servetele dezinfectante si spalati-va pe maini sau folositi dezinfectant de maini cand ati terminat”

Baker a adaugat ca multe persoane isi reduc si mai mult potentialul risc de expunere prin serviciile de livrare la domiciliu sau ridicare de la curier. Chiar si producatorii de produse locale ofera aceste servicii.

“Cateva piete agricole permit clientilor sa faca o precomanda de alimente, astfel ca acestea sunt gata ambalate atunci cand mergeti sa le ridicati”, a spus ea, “reducand astfel durata de timp in care trebuie sa fiti aproape de alte persoane, dar si cantitatea de elemente pe care le puteti atinge.”


Curatarea cumparaturilor acasa

 Orice metoda folositi pentru a va face cumparaturile, ar trebui sa le manipulati cu atentie atunci cand le aduceti acasa. Acest lucru va reduce sansa de a raspandi virusul catre alte persoane sau suprafete din casa dumneavoastra.

 Elizabeth L. Adress, doctor in Sanatate Publica si profesor in alimente si nutritie la Universitatea din Giorgia, a recomandat ca neaparat sa va spalati mainile dupa ce despachetati si aranjati cumparaturile.

Daca va ingrijoreaza o posibila contaminare a cumparaturilor dumneavoastra, puteti parcurge cativa pasi in plus pentru a va proteja.

Unele persoane aleg sa stearga sau sa spele conservele si cutiile de alimente, inainte de a le depozita pentru a reduce posibila depunere a virusului,” a spus Andress. De asemenea, puteti arunca ambalajul inutil.

Cand ati terminat, aceasta sugereaza sa spalati toate mesele, blaturile sau alte suprafete pe care au stat cumparaturile dumneavoastra sau pungile de cumparaturi.

Si spalati-va din nou pe maini.

Centrul pentru Supravegherea si Controlul Bolii (CSCB) ofera sfaturi in legatura cu curatarea si dezinfectarea casei dumneavoastra in timpul pandemiei, inclusiv care sunt produsele de curatare cele mai eficiente impotriva SARS CoV-2.

Daca folositi plase din material textil, spalati-le cu sapun de haine intr-o masina de spalat si uscati-le bine inainte de refolosire.


Curatati alimentele ca un adevarat chirurg

 Daca dumneavoastra sau cineva din locuinta dumneavoastra prezinta un risc mai mare la boala severa provocata de COVID-19, poate doriti sa adoptati “tehnica sterila”  modificata, recomandata de Dr. Jeffrey VanWingen, un fizician de familie care practica in Grand Rapids Michigan, pe care il puteti vedea in acest video de pe Youtube.

 

VanWingen a spus ca o optiune ar fi sa lasati cumparaturile in garaj sau pe veranda pentru cel putin 72 de ore, pentru a determina virusul sa devina inactiv.

Acest lucru nu este posibil pentru majoritatea oamenilor. Insa, pentru acestia, el recomanda “tehnica sterila”. Puteti aplica aceasta metoda si dupa ce lasati cumparaturile afara timp de 72 de ore.

Un rol esential al metodei VanWingens este sa creati o statie de curatare pentru a evita contaminarea alimentelor sau a altor suprafete din casa.

Dupa asta, trebuie sa stergeti toate ambalajele cu un dezinfectant inainte de a depozita cumparaturile. Puteti de asemenea sa goliti ambalajele si sa transferati alimentele in pungi curate sau cutii de depozitare.

Pentru fructe si legume, VanWingen sugereaza curatarea lor pentru minim 20 de secunde cu apa si sapun.

Andress avertizeaza ca Administratia Alimentelor si a Medicamentelor nu recomanda folosirea sapunului pentru curatarea produselor datorita riscului de ingerare.

Asadar, daca alegeti sa folositi apa si sapunul pentru curatarea fructelor si a legumelor, clatiti-le foarte bine cu apa inainte de depozitare.

Aceste masuri de precautie in privinta cumparaturilor dumneavoastra va pot ajuta sa scadeti sansele de a fi expus la acest virus.

Iar daca chiar va imbolnaviti, va trebui sa va luati si alte masuri de precautie pentru a va proteja familia.

“Daca cineva din locuinta dumneavoastra este confirmat pozitiv cu COVID-19, prezentand simptome de boala sau in asteptarea unui rezultat al testarii, va trebui sa ia mai multe masuri pentru curatarea si dezinfectia din jurul sau,” a spus Andress.