Acasă Sanatate Grupa Sanguina Poate Creste Riscul De Infectare Cu Coronavirus?

Grupa Sanguina Poate Creste Riscul De Infectare Cu Coronavirus?

grupa sanguina

Expertii spun ca studiile realizate anterior au dovedit o legatura intre grupa sanguina si anumite afectiuni si boli, insa trebuie efectuate mai multe studii pentru a putea fi legata de COVID-19

  • Un studiu recent din China a concluzionat ca persoanele cu grupa sanguina A pot prezenta un risc mai mare de contactare a noului coronavirus decat persoanele cu grupa O.
  • Expertii spun ca cercetarile sunt interesante, insa trebuie efectuate mai multe studii pentru a verifica rezultatele.
  • Expertii adauga ca cercetarile realizate au aratat anumite legaturi intre grupa sanguina si boli precum gastroenterita, precum si riscul de accident vascular cerebral si tulburari cognitive.

Daca ai navigat recent pe internet, poate ai observat o agitatie privind legatura dintre grupa sanguina si noul coronavirus.

Este din cauza faptului ca noul studiu sugereaza ca persoanele cu grupa sanguina A ar putea fi mai predispuse in contactarea virusului si ca cei cu grupa sanguina O ar avea o protectie mai mare in fata acestuia.

Raportul ii ingrijoreaza pe unii experti deoarece persoanele cu grupa sanguina A s-ar putea panica si ingrijora iar persoanele cu grupa O ar putea lasa garda jos sau ar deveni prea vanitosi.

“Aceste rezultate referitoare la grupa sanguina nu trebuie sa fie un motiv pentru nimeni de a acorda mai putina importanta tuturor precautiilor deosebite pe care toata lumea trebuie sa si le ia”, a spus Dr. Mary Cushman, hematolog si profesor la Colegiul de Medicina Larner din cadrul Universitatii din Varmont.

“Se intreba cineva weekendul acesta, in mediul online, daca in cadrul unei familii persoanele cu grupa sanguina O sunt cele care ar trebui sa merga la cumparaturi de exemplu” a declarat Cushman . “In mod cert nu ne dorim ca oamenii sa creada ca pot fi protejati si ca nu trebuie sa isi ia masuri de precautie deoarece au grupa sanguina O”


Ce spune studiul

Studiul recent a fost efectuat in Wuhan, China, unde au fost descoperite primele cazuri de COVID-19.

Este publicat pe un website, insa nu a fost inca revizuit de colegii din domeniu.

In studiu, oamenii de stiinta au analizat grupa sanguina a 2.173 persoane care au fost diagnosticate cu COVID-19 si le-au comparat cu grupa sanguina a populatiei normale din acea regiune.

Au descoperit ca in randul populatiei normale grupa A a fost in procent de 31%, grupa B 24%, grupa AB 9% si grupa O a fost in procent de 34%.

In  cazul celor infectati, grupa A a fost in procent de 38%, grupa B 26%, grupa AB 10% si grupa O a fost in procent de 25%.

Cercetatorii au concluzionat ca “sangele din grupa A a avut un risc semnificativ mai mare in contactarea COVID-19 in comparatie cu cei din alte grupe sanguine. Pe cand sangele din grupa O a avut un risc semnificativ mai scazut in contactarea acestei boli infectioase comparativ cu cei din alte grupe sanguine de cat A”


Reactia la studiu

“Acesta este un studiu interesant”, a spus Patricia Foster, un microbiologist si profesor emerit in biologie la Universitatea Indiana, catre Healthline.

“Dar are nevoie de verificare. Daca pot argumenta cu o crestere mai mare si studii mai largi, merita analizat”

“Inca are nevoie de verificari intregi din partea colegilor din domeniu, insa pare ca metodele au fost in general potrivite”, a spus Cushman. “Ei interpreteaza constatarile specifice pentru anumite grupe sanguine, insa cred ca in esenta au observat ca persoanele cu grupa O prezinta un risc mai scazut la infectie decat toate celelalte grupe sanguine”

“Este foarte convingator si rezultatele nu sunt in totalitate suprinzatoare de vreme ce stim ca grupa sanguina este importanta si in alte parametrii si alti virusi” a adaugat.


Grupele sanguine si bolile

Expertii spun ca cercetarile arata ca multe boli au fost in stransa legatura cu grupa sanguina.

“Am descoperit ca grupa AB este legata de riscul de accident vascular cerebral si in general de riscul de tulburari cognitive. Totusi, nu toate studiile au observat acest lucru” a spus Cushman.

“Grupa O, comparativ cu alte grupe, protejeaza si impotriva atacurilor de cord si cheagurilor de sange in vene, cunoscute drept tromboze venoase”, a adaugat ea.

“Nu cunoastem inca mecanismul, insa stim ca exista diferente in functie de grupa sanguina cu privire la anumiti factori de coagulare si de circulatie care au legatura cu celulele care invelesc vasele de sange”, a spus Cushman.

Dr. Foster a analizat conexiunea dintre bolile intestinale precum norovirus si grupele sanguine.

“Norovirus are un motiv biologic clar pentru care grupa sanguina ar putea face diferenta”, a spus ea. “Norovirusul foloseste de fapt zaharul de pe suprafata celulei pentru a se prinde de aceasta.”

In general, persoanele care nu produc antigen H1 si cele cu grupa sanguina B au tendinta de a fi mai rezistente, in timp ce persoanele cu grupa sanguina A, AB sau O au tendinta de a se imbolnavi.


Lucruri de care sa tinem cont

“La sfarsitul zilei, nu vom stii cum sa folosim aceasta informatie, sa prevenim sau sa tratam infectia,” a spus Cushman. “Spre exemplu, nu as reduce masurile de preventie pentru cei care lucreaza in sistemul sanitar si au grupa O. Aceasta descoperire nu garanteaza faptul ca sunt imuni.”

“Toata lumea trebuie in continuare sa isi spele mainile, sa mentina o distanta fizica fata de ceilalti si sa urmeze toate recomandarile publice ale expertilor in sanatate” a spus ea.