Acasă Nutritie Este Benefic Sa Amestecam Laptele si Mierea?

Este Benefic Sa Amestecam Laptele si Mierea?

lapte si miere

 Laptele si mierea sunt o combinatie clasica adesea prezenta in deserturi si bauturi deopotriva. Pe langa efectele incredibil de calmante si reconfortante, laptele si mierea pot adauga arome bogate retetelor dumneavoastra preferate.

In plus, aceste doua ingrediente au fost cercetate pentru proprietatile lor medicinale si sunt folosite frecvent ca remediu natural pentru a trata o gama variata de afectiuni ale sanatatii.

Acest articol trece in revista beneficiile si dezavantajele laptelui si a mierii.


Combinatia de lapte si miere poate fi asociata cu cateva posibile beneficii asupra sanatatii:

Poate imbunatati calitatea somnului

Multe persoane beau un pahar de lapte cald cu miere chiar inainte de somn pentru a avea un somn mai calitativ, iar acest remediu este confirmat de stiinta.

De fapt, un studiu realizat pe 68 de persoane, internate pentru boala cardiaca, a descoperit ca consumul unei combinatii de lapte cu miere de doua ori pe zi, timp de 3 zile, a imbunatatit calitatea somnului per ansamblu. (1- sursa verificata)

In plus, cateva studii au constatat ca atat laptele, cat si mierea pot imbunatati somnul daca sunt intrebuintate individual.

De exemplu, un studiu a aratat ca consumul a 10 grame sau a unei jumatati de lingurita, de miere cu 30 de minute inainte de ora somnului a imbunatatit calitatea somnului si a redus tusea din timpul noptii la 300 de copii cu infectii respiratorii. (2-sursa verificata)

In mod asemanator, un studiu pe 421 de adulti mai in varsta a aratat ca cei care au consumat cu regularitate lapte sau produse lactate au avut mai putine dificultati in a adormi. ( 3 – sursa verificata)

 


Intareste rezistenta osoasa

Laptele este o sursa ideala de calciu, un nutrient important, care joaca un rol esential in sanatatea oaselor. (4 – sursa verificata)

Unele studii sugereaza ca consumul de lapte imbunatateste densitatea minerala a oaselor si poate fi asociat cu un risc mai scazut de fracturi si osteoporoza.

Combinarea laptelui cu mierea poate intensifica si mai multe beneficiile in formarea densitatii minerale osoase.

De fapt, o analiza a relatat ca mierea ar putea proteja sanatatea osoasa, datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare.

O alta propectare a 9 studii a aratat ca suplimentul de miere ar putea reduce unele efecte negative cauzate de miscarea fizica, pe masura ce se intensifica formarea oaselor.

 


Poate sustine sanatatea inimii

Laptele si mierea au fost asociate, in mod individual, cu cateva posibile beneficii asupra sanatatii inimii.

In mod particular, laptele s-a dovedit ca ar creste nivelul de colesterol HDL (bun), care ajuta la eliminarea placii de pe artere, cu scopul de a proteja inima impotriva bolii cardiace. Insa, acest lucru s-a dovedit a fi adevarat in cazul laptelui in general, dar nu si a laptelui degresat.

De asemenea, este si bogat in potasiu, un nutrient esential care ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale. ( 5 sursa verificata)

Pe cealalta parte, studiile arata ca mierea poate reduce nivelul de trigliceride, a colesterolului total si a colesterolului LDL (rau) – care sunt cu totii factori de risc pentru boala cardiaca.

Poate chiar sa reduca si cativa indicatori ai inflamarii, care pot contribui si ei la boala cardiaca.

•PE SCURT:

Cateva studii au dovedit ca laptele si mierea pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, la intarirea rezistentei osoase si la sustinerea sanatatii inimii.

 


Dezavantaje

 Chiar daca laptele si mierea pot oferi cateva beneficii asupra sanatatii, sunt cateva dezavantaje care trebuie luate in considerare.

Pentru amatori, laptele de vaca poate sa fie nepotrivit daca sunteti intolerant la lactoza sau urmaati o dieta fara lactate, sau daca aveti o alergie la lapte.

Consumul de lactate poate fi legat si de un risc mai crescut la anumite afectiuni de piele, inclusiv acneea, cuperoza sau eczema.

De asemenea, este important sa retineti faptul ca, in ciuda proprietatiilor pe care le ofera laptele si mierea asupra sanatii, acestea au un continut mare de zahar si calorii.

Consumul unei cantitati mari de zahar adaugat poate contribui la cresterea in greutate, boala cardiaca, diabet sau probleme de ficat.

Totodata, mierea nu este recomandata copiilor sub 12 luni, deoarece poate contine bacterii, care pot contribui la botulism infantil, o afectiune serioasa si posibil vitala.

In plus, incalzirea mierii la temperaturi inalte poate accentua formarea hidroximetilfurfuralilor (HMF), un compus care are atat efecte pozitive asupra sanatatii, cat si negative, daca este consumat in cantitati mari.

Asadar, ideal ar fi sa moderati aportul de miere si sa evitati incalzirea acesteia la temperaturi inalte, pentru a-i intensifica posibilele beneficii asupra sanatatii.

•PE SCURT

Laptele poate creste riscul la anumite afectiuni de piele si poate sa nu fie recomandat pentru anumite persoane. Mierea are si ea un continut mare de zahar si calorii, iar daca este incalzita, poate creste nivelul de HMF. (6 – sursa verificata)

In plus, nu este recomandata copiilor sub 12 luni.


Concluzia

 Laptele si mierea sunt doua ingrediente puternice care ofera cateva baneficii promitatoare asupra sanatatii. In mod deosebit, acestea pot imbunatati calitatea somnului, intari rezistenta osoasa si sustine sanatatea inimii.

Totusi, aceste alimente pot avea si anumite efecte adverse si pot fi nerecomandate anumitor persoane.

Asadar, ideal ar fi sa moderati aportul de aceste alimente si sa va bucurati de acesta combinatie ca parte integrata intr-o dieta echilibrata.