Acasă Cool Este Benefic Mustarul Pentru Crampele Musculare?

Este Benefic Mustarul Pentru Crampele Musculare?

mustar carcei

Crampele apar atunci cand un muschi se contracta de la sine. Senzatia provocata de obicei nu este serioasa, insa uneori poate fi destul de dureroasa. (1 – sursa verificata)

In timp ce cauza crampelor musculare– in special a carceilor la picior –  nu este bine inteleasa, deshidratarea, nivelul scazut de electroliti si extenuarea musculara sunt teorii des intalnite, in special cand crampele apar in timpul sau dupa activitatea fizica. (2)

Pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea carceilor la picior, multe persoane apeleaza la bauturi pentru sportivi, zeama de muraturi sau terapie prin masaj, insa s-ar putea sa nu fiti familiarizat cu un alt tip de remediu, respectiv mustarul. (3)

In general mustarul este folosit ca si condiment pentru burgeri sau sandvichuri, insa multe persoane sustin ca acesta poate ajuta la eliminarea crampelor musculare. Totusi, cauzele stiintifice care stau la baza, nu sunt pe deplin intelese.

Acest articol trece in revista o analiza recenta a rolului mustarului in remediul impotriva crampelor musculare.


Ajuta mustarul la crampele musculare?

 La ora actuala, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme abilitatea mustarului de a reduce sau preveni crampele musculare. (4)

Totusi, exista anumite teorii referitoare la motivul pentru care unii indivizi afirma ca simt o relaxare a muschilor dupa ingerarea acestuia.

Unii au presupus ca electrozii din mustar, in special sodiul si potasiul, pot preveni carceii la picior dupa miscarea fizica.

Cu toate acestea, un studiu efectuat pe 9 adulti sanatosi a descoperit ca dupa o sesiune de 2 ore de miscare fizica, consumul de mustar nu a refacut in totalitate rezerva de electroliti pierduti in urma transpirarii si deshidratarii. (5)

O alta teorie este aceea ca turmericul din mustar ar putea ajuta la relaxarea muschilor si la eliberarea crampelor musculare, datorita proprietatilor antiinflamatorii ale condimentului. Cu toate acestea, nu exista un studiu actual care sa sustina aceasta teorie.

Recent, cercetatorii au sugerat ca mustarul poate ajuta la ameliorarea carceilor la picior prin activarea senzorilor din spatele gatului.

Concret, moleculele numite izotiocianati, continute de mustar, sunt considerate a fi sursa acestei activari.

Drept rezultat, este transmis un semnal in corp care previne nervii din muschi sa devina prea excitati si sa determine contractia musculara.

Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a dovedi ca mustarul este eficient in acest sens si ca functioneaza dupa acest mecanism.

•PE SCURT:

Nu exista nicio dovada care sa sustina ca mustarul este un remediu eficient pentru carceii la picior. Totusi, descoperirile recente sugereaza ca anumite molecule din mustar pot declansa diverse efecte care ar putea preveni muschii sa se contracte de la sine. (6)


Ce trebuie sa stiti in legatura cu utilizarea mustarului pentru crampele musculare

 La ora actuala lipsesc dovezile stiintifice cu privire la eficacitatea utilizarii mustarului pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea crampelor musculare.

Insa, anumite persoane jura ca acest condiment popular chiar functioneaza.

Cu toate ca multi profesionisti in sanatate pot avertiza in legatura cu o oarecare capacitate a mustarului de a accentua deshidratarea, acest lucru nu a fost dovedit. Per ansamblu, mustarul este considerat ca fiind sigur pentru a fi consumat de catre majoritatea persoanelor.

Dat fiind faptul ca nu exista studii care sa dovedeasca o doza eficienta, este neclar cat mustar este necesar sa ingerati pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea crampelor musculare. Oricum, majoritatea zvonurilor sustin ca 1-2 lingurite (5-10 grame) sunt suficiente pentru a simti ca acesta da rezultate.

•PE SCURT:

Mustarul este considerat sigur pentru consum, pentru majoritatea persoanelor. Insa, datorita cercetarilor precare, nu se cunoaste clar cantitatea de mustar necesara pentru a trata sau preveni carceii la picior.


Concluzia

In timp ce multe persoane sustin ca ingerarea mustarului ii poate ajuta sa tina departe sau sa trateze carceii la picior, dovezile care sa sustina intrebuintarea sa in aceste scopuri sunt insuficiente la momentul actual.

Insa, studiile recent efectuate au sugerat un mecanism, care poate indica ca acest condiment popular are potential in prevenirea carceilor la picior.

In ciuda lipsei dovezilor stiintifice cu privire la eficienta sa in acest sens, pentru cei care sunt curiosi sa il incerce, intrebuintarea ocazionala a mustarului, pentru a preveni sau a scapa de crampele musculare de dupa activitatea fizica, este sigura, in principiu, pentru majoritatea persoanelor.