Acasă Cool Doar de curiozitate, poți să iei coronavirus de două ori?

Doar de curiozitate, poți să iei coronavirus de două ori?

CDC recomandă tuturor oamenilor să poarte măști de față din material textil în locuri publice unde este dificil să se mențină o distanță de 2 metri față de ceilalți.

Acest lucru va ajuta la încetinirea răspândirii virusului de la persoane fără simptome sau de la persoane care nu știu că au contractat virusul. Măștile de față trebuie purtate în timp ce se continuă practicarea distanțării sociale. Puteți găsi aici instrucțiuni pentru fabricarea măștilor.

•Notă: este esențial să permiteți ca măștile chirurgicale și respiratorii N95 să poată fi achiziționate de personalul medical.

Corpul creează anticorpi care vă protejează (pentru o perioadă de timp) de a vă îmbolnăvi cu COVID-19 de două ori.Un vaccin este în curs de realizare, dar este nevoie de timp pentru dezvoltare și distribuire.

Spălați-vă pe mâini și păstrați distanțarea socială pentru a vă proteja pe dvs., familia dvs. și cei vulnerabili la complicații cauzate de COVID-19.

Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească de COVID-19 o dată, cu atât mai puțin de două ori.

Dar o întrebare merită pusă: este posibil să luăm coronavirus de mai multe ori?

Din păcate, răspunsul nu este un simplu da sau nu. Cu cât medicii învață mai multe despre COVID-19, cu atât percepția și înțelegerea noastră se schimbă.

În prezent, se pare că oamenii nu se pot îmbolnăvi cu COVID-19 de două ori (cel puțin, nu în termen de 1 – 2 ani de la contaminarea inițială și dacă sistemul imunitar le funcționează corect).

Când ne îmbolnăvim, sistemul nostru imunitar creează anticorpi pentru a învinge virusul sau agentul patogen. Aceiași anticorpi vă protejează în continuare de a vă îmbolnăvi din nou.

Cu toate acestea, nu se știe cât durează această imunitate în ceea ce privește COVID-19, nu avem încă destule date. Ar putea fi posibil să ne infectăm din nou în viitor, dar nu imediat după recuperare.

Iată tot ce știm acum despre COVID-19, imunitate și dacă îl puteți dezvolta de mai multe ori.


COVID-19: Ce știm până acum

 O modalitate bună de a tempera frica (și panica, precum aceea generată de o posibilă criză de hârtie igienică) este aceea de a clarifica lucrurile. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), COVID-19 se răspândește prin picături transmise pe cale virală, cum ar fi cele care se  răspândesc atunci când strănutăm sau tușim.

Dacă inhalați picături sau vă atingeți fața, ochii sau gura după ce ați atins suprafețe unde se aflau picăturile, puteți contracta COVID-19 cunoscută formal sub numele de boala coronavirus).

Apoi, după 2 până la 14 zile, pot apărea simptome, inclusiv:

 • oboseală;
 • febră;
 • tuse;
 • dificultate de respiratie.

În cazuri mai severe, pot exista și:

 • durere toracică persistentă sau presiune în piept;
 • un permanent sentiment de confuzie sau dificultate de a vă menține atenția;
 • colorit albăstrui al buzelor sau feței.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că 80 la sută dintre cazurile de COVID-19 sunt ușoare. Cu toate acestea, dacă aveți peste 60 de ani și / sau aveți vreo afecțiune cronică, prezentați un risc mai mare de complicații.


Ce să faceți dacă aveți simptome de COVID-19:

Dacă afișați simptome, ați fost depistat pozitiv sau credeți că aveți COVID-19, inspirați adânc. Există tratamente disponibile!

În primul rând, sunați-vă medicul înainte de a vă îndrepta către cabinetul medicului sau către camera de urgență. Spuneți-i că probabil ați fost expus la COVID-19 și că e posibil să fiți infectat.

Trebuie să urmați instrucțiuni speciale înainte de a intra într-o unitate medicală și este foarte important să urmați protocolul pentru siguranța dvs. și siguranța tuturor celor cu care intrați în contact.

Dacă este posibil, purtați o mască înainte de a vă îndrepta către sediul doctorului sau către camera de urgență.

Acasă, puteți trata coronavirusul ca și o gripă. Beți multe lichide pentru a rămâne hidratat și folosiți calmante pentru a vă ușura febra și durerea.

Dacă aveți dificultăți de respirație, contactați imediat medicul. Persoanele cu cazuri severe de COVID-19 pot avea nevoie de oxigen suplimentar sau de un aparat respirator.

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că vă auto-izolați (acest lucru este valabil pentru toată lumea cu care ați fost în contact) timp de cel puțin 14 zile. Medicul dumneavoastră vă poate oferi indicații exacte despre cum să evitați răspândirea virusului în timpul recuperării.

Din păcate, în acest moment nu există niciun remediu sau vaccin pentru COVID-19. S-ar putea să nu mai suportați termenii „carantină” și „distanțare socială”, dar îi veți auzi în continuare.

Nu mergeți în locuri publice decât dacă este absolut necesar și evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura. Spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, o soluție de dezinfectare a mâinilor cu conținut de alcool de peste 60% este o alternativă bună.

• Și nu uitați: întâlnirile de grup și vizitele la prieteni și în familie nu sunt deloc recomandate în acestă perioadă de izolare. Sigur că s-ar putea să vă simțiți în siguranță dacă petreceți timp cu oameni apropiați, dar de fiecare dată când interacționați cu alții, riscați să contractați și să răspândiți virusul – așa că nu este bine!

 


Imunitate la COVID-19

 Iată ce știm până acum: oamenii de știință studiază imunitatea organismului după recuperare, dar cercetările lor se află încă în faze preliminare. Dovezile timpurii (din studiile efectuate pe maimuțe) sugerează că organismul are imunitate imediat după recuperare. Cu toate acestea, chiar și după recuperare, virusul persistă în sistemul persoanei respective.

Dr. Dimitar Marinov, profesor asistent la Departamentul de Igienă și Epidemiologie de la Universitatea Medicală din Varna, Bulgaria, spune că „ARN viral poate fi găsit în sânge chiar și la 13 zile de la recuperare.” În tot acest timp, puteți testa pozitiv la COVID-19″.

Dacă simptomele apar după ce ați crezut că v-ați recuperat, este cel mai probabil să fie o infecție continuă sau o recidivă decât a doua rundă de COVID-19.

Imunitatea pe termen lung este un aspect ce trebuie clarificat pe viitor, deoarece acesta este un virus foarte nou. Nu am avut suficient timp studiat  pentru a ști cât va dura imunitatea. Cu toate acestea, COVID-19 aparține aceleiași familii de virus ca și SARS, despre care știm mai multe.

Un studiu realizat în 2007 cu privire la SARS, a constatat că imunitatea a durat în medie 2 ani. Organismul poate reacționa diferit la virusurile din aceeași familie, dar sperăm că imunitatea față de COVID-19 va dura cel puțin atât de mult.

Din păcate, odată ce corpul nu mai produce anticorpii potriviți, puteți contracta din nou COVID-19. Și virușii suferă mutații frecvent. Dr. Wuhan He, medic, la Departamentul de Urgență al Spitalului General din Massachusetts, spune: „Puteți avea un răspuns uimitor pe termen lung la prima tulpină de COVID-19 pe care o vedem acum, dar apoi, dacă virusul se schimbă, aceasta poate fi de fapt o imunitate pe termen scurt. ”

Priviți lucrurile astfel: dacă vă îmbolnăviți și vă recuperați de COVID-19, este posibil să nu vă mai îmbolnăviți anul acesta. Iar în viitor, corpul dvs. poate recunoaște virusul și puteți să  luptați cu el fără probleme. Sau, v-ați putea îmbolnăvi, dar nu la fel de rău ca prima dată când ați avut virusul.

Răspunsul corpului dvs. depinde de modul în care funcționează sistemul vostru imunitar. Suntem cu toții diferiți, astfel încât răspunsurile sistemului imunitar vor fi diferite de la persoană la persoană.


Ce se știe despre un vaccin?

 Vaccinurile determină organismul să creeze anticorpi împotriva unui virus specific, ajutându-l să-l recunoască și să-l combată.

Pe 16 martie 2020, cercetătorii de la Unitatea de Evaluare a Vaccinurilor și Tratamentului de la Institutul de Cercetare Kaiser Washington (VTEU) din Seattle au început procesul de lucru la un vaccin COVID-19, realizat de ModernaTX, Inc.

Cu toate acestea, vaccinurile trebuie să treacă printr-un proces de testare riguros, care necesită timp și se desfășoară în trei etape, înainte de a fi puse la dispoziția publicului.

În acest moment, testarea are ca prioritate siguranța. Elizabeth A. Schainbaum, un consultant senior în comunicații la unitatea Kaiser unde se desfășoară testul, spune:

„Procesul va dura 14 luni […] În această fază, cercetătorii Kaiser Permanente testează siguranța și producția de anticorpi, ceea ce înseamnă că testăm siguranța diferitelor doze și dacă aceste doze produc un răspuns imun. „

Fazele ulterioare ale testării vor determina cât de eficient este vaccinul pentru prevenirea COVID-19. Aceasta este o veste bună, dar nu vă așteptați la un vaccin viabil pentru încă 14-18 luni sau poate chiar mai mult.


Fiți inteligenți și alegeți condiții unde sunteți în siguranță

Până când un vaccin va fi aprobat sau un tratament medicamentos va fi disponibil, cea mai bună apărare este igiena bună. Iată câteva sfaturi împotriva coronavirus:

 • Spălați-vă pe mâini: dacă ați fost într-un spațiu public cu săpun și apă timp de cel puțin 20 de secunde. De asemenea, spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie și înainte de a mânca;
 • Dezinfectant de mâini: Dezinfectantul de mâini va putea fi folosit dacă nu aveți acces la săpun și apă. Asigurați-vă că acesta conține cel puțin 60% alcool;
 • Practicați distanțarea socială: mențineți o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane, cu excepția persoanelor cu care trăiți;
 • Tuse și strănut în cot: Țineți germenii departe de mâini, cât mai mult posibil, și nu îi răspândiți în aer chiar dacă nu prezentați simptome și spălați-vă mâinile după ce tușiți sau strănutați.

Șansele dvs. de a vă îmbolnăvi cu COVID-19 de două ori, cel puțin în acest an, sunt incredibil de mici. Pentru siguranța dvs. și siguranța altora, practicați o igienă bună. Spălarea constantă a mâinilor și distanțarea socială vă vor proteja pe voi și pe cei apropiați vouă.