Acasă Cool Ai Intrebari Legate de Distantarea Sociala? Acesti Experti Au Raspunsuri

Ai Intrebari Legate de Distantarea Sociala? Acesti Experti Au Raspunsuri

Distantarea Sociala

E esential ca toata lumea sa practice distantarea sociala, nu doar cei care sunt bolnavi.

  • Distantarea sociala include cateva masuri care pot incetini raspandirea COVID-19 pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor cu persoane bolnave.
  • Expertii spun ca din moment ce virusul care cauzeaza COVID-19 se raspandeste de la persoana la persoana prin contact social fizic apropiat, cea mai buna abordare de preventie in acest moment este impiedicarea persoanelor de a intra in contact apropiat cat de mult posibil.
  • Este esential ca toata lumea sa practice distantarea sociala, nu doar cei care sunt bolnavi.

De vreme ce Statele Unite utilizeaza metoda inchiderii scolilor la scara larga si cea a ordinelor de guvern pentru inchiderea locurilor publice care atrag multimi de oameni, este foarte posibil sa auzi termenul “distantare sociala” de cateva ori pe zi.

Distantarea sociala numara cateva masuri care pot incetini raspandirea COVID-19 pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor cu persoane bolnave. Daca noul coronavirus ajunge sa se raspandeasca, necontrolat prin distantarea sociala, se poate ajunge in situatia in care sa nu fie suficiente paturi in unitatile de ingrijire intensiva pentru toate persoanele care au nevoie.

“Distantarea sociala e o forma mai complexa de a spune stai departe de oameni si de rezidurile microbiene lasate in urma de acestia,” a spus Malia Jones, un epidemioligist social de la Universitatea Wisconsin din Madison, care a studiat modul in care comportamentul oamenilor contribuie la contracararea bolii infectioase.

“De vreme ce virusul care cauzeaza COVID-19 este raspandit de la persoana la persoana prin contact social fizic apropiat, cea mai buna abordare de preventie pe care o avem in acest moment este impiedicarea persoanelor de a intra in contact apropiat cat de mult posibil,” a explicat ea.

“Am facut apel la o distantare sociala “coconare” pentru a sustine ideea ca trebuie sa stati acasa, intr-un mediu sigur impreuna cu familia,a spus Jones.

E esential ca toata lumea sa practice distantarea sociala, nu doar cei care sunt bolnavi, a spus Jones in fata Healthline. Acest lucru ajuta persoanele vulnerabile, precum adultii mai in varsta, sa nu contacteze acest virus. Ca urmare a intarzierilor in testare si abilitatii unei persoane de a avea si raspandi COVID-19, chiar daca par sanatosi, este cam imposibil sa stim cine il are.

“Distantarea sociala este o responsabilitatea pe care persoanele o adopta pentru a fi sigure ca nu sunt purtatoare ai bolii si sa rupa lantul transmiterii,” a spus May Chu, profesor clinic in departamentul de epidemiologie din cadrul Scolii de Sanatate Publica Colorado, din Aurora Colorado.


Cum sa practici distantarea sociala

#StaiAcasa

“Ca intr-o coaja de nuca, stai acasa cu exceptia nevoilor esentiale”, a sustinut Jones.

E valabil si pentru cei care se simt sanatosi. “Multe cazuri sunt foarte usoare sau asimptomatice. Insa le poti totusi transmite si altor persoane chiar daca nu te simti rau inca,” a spus ea.


Evita locurile aglomerate sau evenimentele

Anuleaza participarea la orice adunare care implica membri din afara gospodariei sau a “coconului” tau. E posibil ca o alta gospodarie, precum cea a rudelor apropiate, sa fie parte a micului tau cerc. In acest caz, toata lumea din cocon trebuie sa evite contactul social din afara acestui cerc si sa mentina un nivel ridicat de igiena personala.

Mentine o distanta de 3-6 metri fata de persoanele din afara familiei tale.

“Se recomanda o distanta de 3-6 metri fata de alte persoane si e preferabil sa fie respectata,” la aceasta distanta riscul de transmitere este scazut, a spus Thomas Jaenisch, un epidemiolog de boli infectioase si profesor asociat la Scoala de Sanatate Publica din Colorado. In timp ce o distanta de 3-6 metri este suficienta daca e pentru un minut sau mai mult, “Daca este intr-o incapere inchisa si ai intalnire de o ora, asta e o alta poveste” si ar trebui sa o eviti, a spus Jaenisch.

Spala-te pe maini cat mai des timp de 20 de secunde si nu atinge lucruri din afara coconului tau.

“Pentru a evita sa iei orice [precum un virus] care a fost stranutat pe o masa sau un maner de usa si ajunge pe mana ta si ulterior la tine in gura sau nas, spala-ti mainile des, mai ales inainte sa mananci sau imediat ce ajungi acasa dupa ce ai fost afara,” a spus Jones.


Trebuie sa respect distantarea sociala daca nu am simptome?

Am intrebat experii pentru a clarifica exact cum sa practicam distantarea sociala in situatiile normale pentru a evita raspandirea sau contactarea COVID-19. Pentru anumite situatii, expertii au raspunsuri clare. Insa pentru altele, stiinta nu are inca raspunsuri, asa ca este mai bine sa gresim asumandu-ne precautii cat mai mari decat invers.

Per ansamblu, expertii au convenit ca situatiile de mai jos erau in general neesentiale.

“Toate aceste lucruri, precum mersul la sala, mersul cu transportul in comun- toate acestea alimenteaza epidemia,” a spus Jaenisch.


Pot stabili un program de joaca pentru copii mei?

“Tineti copii acasa, nu ii lasati la scoala si nici sa intre in contact cu alti copii din afara coconului vostru. Inchiderea scolilor are o importanta deosebita deoarece, chiar daca copii nu sunt expusi in mod deosebit la riscul de infectare cu  COVID-19, totusi pot fi purtatori [si pot raspandi boala],” a explicat Jones.


Pot sa merg in baruri si restaurante?

Multe orase au deja restrictii locale. “Daca exista deja o solicitare din partea guvernului in acest sens [sa se inceteze frecventarea acestor locatii] pentru o precautie mai mare, toti trebuie sa urmam aceste reguli si sa nu mergem in aceste locatii. Nu este prudent” a spus Chu.

“Daca nu este impus inca, dar se preconizeaza [o impunere in acest sens], eu nu as iesi doar asa [sa iau cina in oras] inca o data inainte sa se inchida toate. Daca se intampla sa iei cina in oras din diverse motive, este mai sigur sa te asezi afara si sa asiguri un spatiu cat mai mare intre tine si alte persoane.” Eu consider ca inauntru este mai periculos decat afara”, a spus Jaenisch, nicio alta optiune nu este mai sigura decat sa stai afara.


Imi pot vizita parintii mai in varsta sau bunicii?

In anumite cazuri, este esential sa ajuti o persoana mai in varsta. Dar strict ca vizita sociala, Jaenisch recomanda sa fim precauti si sa evitam contactul fizici cu adultii mai in varsta cel putin in urmatoarele saptamani.

“Unul din principalele scopuri la acest moment este sa ii mentinem pe varstnici in siguranta, deoarece acestia sunt cei mai vulnerabili”.

Si pot ajunge cu simptome serioase, a spus el. In schimb ii poti suna sau va puteati vedea online.


Pot sa merg la sala?

Nu este responsabil sa mergi la sala in aceste momente. Salile de fitness sunt deseori aglomerate, cu spatii inchise unde oamenii ating echipamentele in mod repetat fara a le dezinfecta.

Din moment ce virusul poate rezista pana la 3 zile pe suprafete din metal sau plastic, cel mai bine ar fi sa faci miscare in alta parte.


Pot sa chem cativa prieteni pentru o seara de joc?

Doar daca acestia fac parte din cercul tau apropiat. Rezuma-te la un cerc restrans cu care interactionezi intotdeauna- chiar mai bine ar fi sa fiti doar voi, a spus Jaenisch.

 


Pot sa continui sa imi dau intalniri?

Nu fizic. Insa poti socializa prin mesaje in aceasta perioada, dar asteapta intre 2-6 saptamani pentru a te intalni fizic cu persoane noi. “Fii cat se poate de prudent in acesta perioada” a spus Jaenisch.


Pastraza legatura pentru a evita singuratatea

“Suntem fiinte sociale prin natura. Ne dezvoltam prin prisma conexiunii sociale,” a spus Jenn Leiferman, director al Centrului de Cercetare si Preventie Rocky Mountain si profesor asociat al sanatatii comportamentale si comunitare din cadrul Scolii de Sanatate Publica Colorado.

“Pe cat este de importanta la acest moment distantarea sociala pentru sanatatea si bunastarea tarii noastre, pe atat este de important si ca oamenii sa gaseasca modalitati de a ramane conectati pentru a reduce riscul de izolare sociala si singuratate” a spus Leiferman. Ea recomanda sa ramanem conectati prin apeluri telefonice, discutii video si mediul online.