Acasă Sanatate Persoanele Cu Diabet Ar Putea Fi Expuse Unui Risc Mai Mare de...

Persoanele Cu Diabet Ar Putea Fi Expuse Unui Risc Mai Mare de COVID-19

diabet covid

Expertii spun ca persoanele cu diabet ar trebui sa isi faca provizii de insulina pentru 90 de zile, dar si exercitii fizice, sa manance sanatos, sa isi spele mainile si sa practice distantarea sociala pe perioada acestei pandemii.

  • Expertii spun ca persoanele cu diabet ar putea fi expuse unui risc mai mare pentru complicatiile COVID-19, fata de alti oameni in general, chiar daca cercetarile nu sunt definitive;
  • Expertii recomanda persoanelor cu diabet sa se pregateasca pentru o posibila infectie, prin achizitionarea unei provizii de insulina pentru 90 de zile;
  • Ei spun ca persoanele cu diabet ar trebui sa inceapa practicile de spalare a mainilor, distantare sociala si auto-izolare, practici pe care, restul oamenilor, sunt doar sfatuiti sa le adopte.

Persoanele cu diabet se numara printre grupurile cele mai expuse riscului de complicatii severe ale noului coronavirus si boala provocata de acesta, COVID-19.

Asta inseamna ca, aproximativ 1 din 10 Americani ar trebui sa se gandeasca cum sa gestioneze diabetul, cand se auto-izoleaza sau se distanteaza social, de asemenea si cum sa se ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.

Persoanele peste varsta de 60 de ani cu diabet si alte afectiuni pe fond sunt cele mai expuse riscului, conform unei declaratii publicate de Asociatia Americana din cadrul Clinicii Endocrinologilor (AACE).

“Studiile recente au aratat ca, dintre cei spitalizati cu boli grave, intre 22.2% si 26.9% au declarat ca sufera de diabet” au scris ei.

“Diabetul si nivelul crescut de glucoza sunt asociate cu complicatii crescute, insuficienta respiratorie si mortalitate printre pacientii spitalizati cu COVID-19”

 


Diabetul si riscul de COVID-19

Cercetatorii nu sunt siguri de ce persoanele cu diabet sunt expuse unui risc mai mare in fata complicatiilor si mortalitatii datorate COVID-19, sau daca exista un risc si mai mare.

De exemplu, un studiu asupra a cel putin 72.000 de cazuri de COVID-19 de pe continentul Chinei, publicat in jurnalul JAMA, a descoperit ca persoanele cu diabet au avut o rata a mortalitatii de trei ori mai mare decat cei care nu sufereau de diabet- cam 7% in comparatie cu aproximativ 2%.

In timp ce si alte studii au sustinut acest lucru, sunt totusi unele studii care nu au confirmat aceste descoperiri. Boala COVID-19 este inca noua, asadar ansamblul de cunostinte este limitat si avanseaza.

De mentionat, totusi, este riscul aparent al persoanelor cu diabet de tipul 1, ca si cei cu tipul 2, care iau inhibitori ACE ca parte a gestionarii medicatiei prescrise, conform spuselor Prof. Dr. Heather de Vries McClintock, un profesor asistent al sanatatii publice la Universitatea Arcadia din Pennsylvania.

“Persoanele cu diabet -in special cel de tipul 1- care au suferit o infectie virala prezinta o probabilitate mai mare de a avea ketoacidoza diabetica, ceea ce inhiba capacitatea organismului de a atenua septeza, fapt ceea ce a contribuit major la decesul unora dintre persoanele cu COVID-19.”, a declarat McClintock in fata Healthline.

In completare, a mentionat ea, “Coronavirusii patogeni se prind de celulele tinta prin angiotensina, transformand enzima II (ACE II). Persoanele cu diabet (tipul 1 si 2) care sunt tratate cu inhibitori ACE si angiotensina II de tip I de blocare a receptorului (ARB) pot avea un nivel mai crescut de ACE II”.

 


Cum sa ne pregatim pentru COVID-19

Odata ce cunoastem raspunsul, urmatoarea intrebare este cum sa ne pregatim cel mai bine.

“Cea mai buna solutie este sa obtineti un stoc de insulina pentru 90 de zile, daca este posibil. Este mai bine sa solicitati reumpleri cat mai curand posibil si sa nu asteptati pana cand proviziile sunt putine,” a spus Ashlyn Smith, un fizician asistent certificat de NCCPA de la Asociatia de Endocrinologie din Scottsdale, Arizona si presedinte al Societatii Americane al Asistentilor Fizicienilor Endocrini.

“In tarile care au declarat stare generala de urgenta, persoanele cu diabet pot avea dreptul la o rezerva aditionala de medicamente si provizii pentru 30 de zile”, a spus ea.

Daca nu puteti obtine astfel medicatie in plus, incercati metoda comenzii de medicamente prin e-mail, a spus Dr. Olufunmilayo Abidemi Onobrakpeya, director medical la Universitatea din Maryland, Centrul pentru Diabet si Endocrinologie din cadrul Centrului Medical Chesapeake de Sus.

In plus, daca aveti de efectuat controale sau vizite la medici in afara casei, luati in calcul o reprogramarea sau posibile optiuni de telemedicina disponibile, a declarat Onobrakpeya in fata Healthline.

Dincolo de insulina, persoanele cu diabet trebuie sa se pregateasca pentru COVID-19, la fel ca ceilalti: sa acorde o atentie deosebita spalarii mainilor, dezinfectarii suprafetelor, practicarii distantarii sociale si auto-izolarea pe cat posibil.

In plus, doctorii, care scriu in jurnalul Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, recomanda aceste bune practici specifice persoanelor cu diabet pentru prevenirea infectiilor:

  • Sa mentina un control bun asupra glicemiei. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de infectie, dar si a severitatii bolii. Sa monitorizeze frecvent nivelul glucozei in sange, folosind sistemul propriu de monitorizare a glucozei din sange.
  • Sa manance sanatos. Este important sa acorde atentie la alimentatie si la consumul de proteine, dar de asemenea sa evite deficitul de minerale si vitamine.
  • Sa faca miscare fizica. Miscarea fizica poate creste imunitatea, insa fiti atenti cu activitatile precum alergatul afara. Nu mergeti la sala si nu va implicati in activitati de grup.
  • Vaccinati-va impotriva gripei si a pneumoniei. Aceasta din urma poate reduce in special sansele de pneumonie bacteriana secundare dupa o infectie virala respiratorie (desi cercetatorii constata ca datele din actuala epidemie virala nu sunt disponibile)

In sfarsit, AACE pune la dispozitie gratuit un Plan de Urgenta pentru Diabetici, pe care oamenii il pot folosi drept lista de verificare, si platforma de resurse in lupta cu COVID-19.