Acasă Sport Dependenta de Alergat: Cum Poate Deveni Miscarea Fizica o Obsesie Nesanatoasa

Dependenta de Alergat: Cum Poate Deveni Miscarea Fizica o Obsesie Nesanatoasa

alergat

In timp ce alergatul poate oferi numeroase beneficii sanatoase, pasiunea neincetata, chiar obsesiva de a alerga poate cauza riscuri severe.

  • Dependenta de alergat poate apare atunci cand o persoana dezvolta o obsesie aproape compulsiva fata de sport;
  • Alergatul poate cauza dependenta datorita efectului cunoscut sub numele de “euforia atletilor”, senzatia de extaz degajata de endorfine si hormonii eliberati din corp in urma activitatii fizice;
  • Un nou studiu a analizat cresterea leziunilor fizice care pot rezulta dintr-o dependenta de alergat;
  • In cap de lista se afla fracturile de stres, sau altfel spus micile fracturi in os cauzate de suprasolicitarea sau fortarea repetata.

Alergatul este cea mai populara activitate atletica recreativa de pretutindeni.

Concret, circa 49.5 milioane de persoane sunt alergatori sau atleti activi in Statele Unite ale Americii, conform unei statistici realizate de Asociatia Sport&Fitness Industry in 2019.

In timp ce alergatul ii poate oferi in general numeroase beneficii corpului tau – de la cele cardiovasculare pana la sanatate mentala-, pasiunea neincetata, chiar obsesiva de a alerga il poate expune unor riscuri severe.

Un studiu recent realizat in Australia analizeaza cresterea leziunilor fizice care pot rezulta din dependenta de alergat. Ca orice alt viciu, aceasta dependenta se instaleaza in momentul in care o persoana dezvolta o obsesie aproape compulsiva fata de miscarea fizica.


Ce au descoperit ultimele cercetari

In vederea realizarii studiului, publicat in Jurnalul International al Cercetarii Mediului Inconjurator si Sanatatii Publice, o echipa de cercetatori condusa de Profesorul Adjunct Jan de Jonge din cadrul Universitatii Australiei de Sud, a analizat un esantion de 246 de alergatori recreationali din Olanda, cu varste cuprinse intre 19 si 77 de ani.

Acestia au dorit sa examineze perspectiva unei persoane fata de riscul de leziuni care pot aparea ca urmare a alergarii.


Rezultatele?

Cei care s-au considerat alergatori “pasionati in mod obsesiv”, carora alergatul le ocupa cea mai mare parte din viata pana la extrema in care le afecteaza relatiile sociale sau viata de zi cu zi, s-au dovedit a fi cei mai predispusi la leziuni generate de alergat in comparatie cu alergatorii care au dezvoltat o “pasiune armonioasa” fata de acest sport.

Iar cei care au dezvoltat o “pasiune armonioasa” fata de acest sport au reusit sa o integreze fara probleme in viata lor. Nu a devenit o activitate predominanta.

Acestia au dat dovada de o mai buna partajare a activitatilor, prezentand semne de revenire mentala dupa o cursa de alergat si de o atentie mai sporita la indiciile timpurii in aparitia unor leziuni.

“Cele mai multe leziuni generate de alergat sunt catalogate drept rezultate ale unui antrenament epuizant si suprasolicitant sau ale unei deficiente in revenirea adecvata, in general cauzate de o pasiune obesesiva fata de alergat.” a afirmat Jonge intr-un comunicat de presa.

“Majoritatea cercetarilor se concenteaza asupra aspectelor fizice ale antrenamentului suprasolicitant si lipsa timpului de recuperare, insa aspectele psihologice ale leziunilor cauzate de alergat au fost ignorate pana in prezent”, a mai afirmat acesta.

Studiul a dovedit ca alergatorii mai in varsta au fost mai capabili sa se detaseze mental de sesiunea de alergare in comparatie cu persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 34 ani.

Femeile care alearga sunt mai predispuse sa dezvolte leziuni in comparatie cu barbatii.


Dependenta de alergat este mai frecventa decat crezi

“Este chiar mai frecventa decat crezi” a raspuns Dr. Brian Feeley, un profesor rezident si sef de medicina sportiva si chirurgie a umarului in cadrul departamentului de chirurgie ortopedica al Universitatii din California, San Francisco, cand a fost intrebat de catre Healthline despre dependenta de alergat.

Feeley, care nu a facut parte din acest nou studiu, citeaza un sondaj recent care a vizat relatia dintre dependenta de miscare fizica si alergatorii amatori.

A descoperit ca 8% dintre persoane vizate prezentau un risc de dependenta pentru miscarea fizica. El sustine ca acest studiu a dezvaluit faptul ca sentimentul de singuratate si anxietatea ar putea conduce spre un “comportament necontrolat”, care la randul sau duce la cresterea numarului de curse efectuate de alergatorii amatori, spre exemplu.

“Asadar, se pare ca exista anumite persoane care sunt mai predispuse riscului si este o dependenta mult mai frecventa decat te-ai astepta”, a afirmat Feeley.

Dr. Cordelia W. Carter, chirurg ortoped si director al Centrului de Sanatatea Sportiva pentru Femei din cadrul NYU Langone Health, rezoneaza cu aceste afirmatii.

Aceasta sustine ca alergatul poate cauza dependenta in anumite cazuri datorita efectului pe care il numeste “euforia alergatorului”, senzatia de extaz cauzata de endorfine si de “hormonii fericirii din corp” care sunt eliberati in timpul activitatii fizice.

“Felul in care ne simtim este o adevarata provocare si ne simtim mai bine cand alergam” a decalarat Carter in fata Healthline. “Oamenii pot deveni dependenti de aceasta senzatie deoarece este confortabila”.

Dincolo de aceasta senzatie psihologica si emotionala generata de cursele de alergare, boomul alergatului care a avut loc in anul 1980 si inca continua, a numarat tot mai multi incepatori care se inscriau pentru curse de 5 km, jumatati de maratoane sau chiar maratoane intregi, a spus Carter, care nu facea parte din studiul realizat.

Ea a explicat ca aceasta popularitate a alergatului este asociata cu o “capcana”. Oamenii alearga mai mult decat sunt pregatiti din punct de vedere fizic.

“Am avut multi pacienti noi care se plangeau “Doamne, ma dor genunchii. Am alergat incontinuu si am parcurs 6 maratoane in utimul an,” a spus Carter.

Ea sustine ca partea naturii competitive a sportului – cu oameni care isi stabilesc uneori obiective personale si referinte imposibil de atins – este o componenta a culturii si implicit un mediu propice pentru a dezvolta tendinte de dependenta.

“Este unul din cele mai accesibile sporturi. Nu ai neaparata nevoie de incaltaminte, ai nevoie de putin timp. Poti alerga oriunde, si oamenii intreaga lume, pot afla despre tine ca ai alergat descult de exemplu. Alergatul este atat de accesibil- cred ca este un tip de sport din care este usor sa faci un fel de exces”, a adaugat ea.


Riscul de lezare

Feeley si Carter au prezentat cateva din cele mai comune leziuni cauzate de alergatul in exces.

In cap de lista se afla fracturile de stres sau altfel spus micile fracturi in os cauzate de suprasolicitarea sau fortarea repetata, conform Mayo Clinic.

“Acestea sunt mai des intalnite la femeile tinere. Pacientii pot avea fracturi de stres la coapsa, tibie, sau picior, cauzate de un numar mare de antrenamente”, a spus Feeley.

Carter spune ca fracturile de stres in coapse sunt “deosebit de grave ”

Fracturile de stres in coapsa vor aduce in mod cert un alergator direct in sala de operatii, a adaugat ea., unde i se vor introduce boltuti sau suruburi in sold pentru a preveni o fracturare totala.

Ea spune ca persoanele care au o dependenta pentru alergat intampina dificultati in intreruperea schemei de sport obisnuite – lasand leziunile netratate si agravate in timp.

“Foarte important este ca persoanele care sufera de dependenta de alergat sau de miscare fizica sunt supuse riscului de a suferi dereglari ale starii de spirit sau ale alimentatiei  si ar trebui examinati in mod corespunzator”, a adaugat Feeley.


 Modalitati de a adopta un comportament mai sanatos

Carter spune ca atletii de estetica sau alergatorii competitivi au tendinta de a se denutri, prin faptul ca nu asigura corpului lor nutrientii de care are pentru a se mentine sanatos.

Aceasta tendinta poate fi mai pronuntata la persoanele care dezvolta o dependinta pentru alergat.

Denutrirea – deficiente energetice induse- poate cauza schimbari hormonale la femei – isi pot pierde menstruatia- dar si la barbati, care pot avea un nivel scazut de testosteron. Totodata duce la oboseala si lipsa de energie.

“Asigurati-va ca va alimentati cum trebuie”, a insistat Carter.

Care sunt obiceiurile sanatoase pe care un alergator ar trebui sa le adopte?

“Alergatorii simpli nu ar trebui sa se ingrijoreze. Majoritatea persoanelor care alearga experimenteaza cele mai pozitive efecte ale alergatului, fara probleme de dependenta,” a explicat Feeley.

Acestea fiind spuse, a precizat ca pentru cei care au suferit o interventie chirurgicala sau o leziune, se recomanda sa adopte o “progresie lenta” cand isi reiau obiceiul de alergat prin “prelungirea fiecarei curse si cu zile de odihna intre fiecare alergare”

Carter spune ca trebuie sa iti creezi un program de antrenament variat. Nu alerga in fiecare zi o distanta de 5 km. Combina sprinturile, de exemplu, cu alte exercitii cu interval.

“ De asemenea, recomand de obicei, inclusiv pentru alergatorii experimentati, sa adopte alte tipuri de exercitii,” a spus Feeley. “ Cu precadere sa practice yoga sau antrenamentele de forta care le sporesc forta de baza, deoarece s-a dovedit ca acestea scad la minim riscul de formare a leziunilor in timp.”


Concluzia:

Un studiu recent efectuat pe un esantion de 246 de alergatori recreationali a dovedit ca o mare parte din persoanele care dezvolta o tendinta de dependenta, obsesiva, fata de sport sunt mai predispuse sa dezvolte leziuni decat colegii lor care au dat dovada de o integrare mai sanatoasa a alergatului in vietile lor.

La fel ca alte dependente, cea de alergat apare atunci cand implicarea in sport devine o activitate aproape compulsiva, punand stapanire pe alte aspecte ale vietii.

Doctorii sugereaza alergatorilor sa limiteze numarul de curse pe care le realizeaza. Nu este neaparat sa alergi 5km pe zi.

Adopta si alte activitati in schema de sport, precum yoga sau alte exercitii cu interval. De asemenea, asigura-te ca urmezi o dieta sanatoasa plina de nutrienti pentru a preveni denutritia sau dereglarile hormonale.