Acasă Familie Bebe De ce bebelușii mai mici de 6 luni nu au nevoie de...

De ce bebelușii mai mici de 6 luni nu au nevoie de apă

O întrebare pe care mulți părinți și-o pun, mai ales atunci când primesc sfaturi învechite de la prieteni și rude bine intenționate, dar incorect informate este: chiar trebuie bebelușii să bea apă?

Răspunsul este nu. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bebelușii sub 6 luni nu au nevoie de apă.       

„Laptele matern reprezintă mai mult de 80% apă, în special cel eliminat în prima fază a alăptării.” Prin urmare, ori de câte ori mama simte că bebelușului îi este sete, poate să-l alăpteze,” susține site-ul OMS.

De asemenea, nici bebelușii hrăniți cu lapte praf nu au nevoie de apă. Ei pot obține toată hidratarea și elementele nutritive de care au nevoie din acest lapte. Medicul pediatru Catherine Pound spune că a da unui copil sub 6 luni apă din biberon „interferează cu hrănirea și poate duce la o creștere redusă în greutate.

Dieticiana Katie Zeratsky, de la Clinica Mayo, este de acord cu Pound. Zeratsky a declarat pentru Buzzfeed:

Nu dorim ca bebelușii să primească apă, deoarece i-ar face să nu mai profite de nutrimentele cheie precum proteine, vitamine, minerale, carbohidrați și aportul de grăsimi. Laptele matern și laptele praf sunt destinate să fie principala lor sursă nutrițională în perioada aceasta atât de importantă. Bebelușii cresc atât de rapid încât, în comparație cu ale noastre, nevoile lor de energie sunt mult mai mari.”

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, părinții ar trebui să hrănească bebelușii cu lapte matern sau praf (fără biberoane cu apă, suc, cereale pentru sugari), cu excepția cazului în care sunt sfătuiți de doctor să folosească și un alt lichid.

Chiar și în zilele toride, părinții nu trebuie să dea apă bebelușilor. Bebelușii hrăniți cu lapte praf la biberon pot avea o nevoie mai frecventă de hrană pe timp cald pentru a rămâne hidratați, iar bebelușii care sunt alăptați pot cere să fie hrăniți mai des decât de obicei dacă este cald, dar nu trebuie să li se ofere apă până când sunt mai mari.

Dacă aveți întrebări despre hidratarea și nutriția bebelușului dvs., nu ezitați să vă adresați medicul pediatru sau unui alt specialist.