Acasă Familie Copii Cum Sa Vorbim Cu Copiii Nostri Despre Epidemia COVID-19

Cum Sa Vorbim Cu Copiii Nostri Despre Epidemia COVID-19

discutie copii parinti

Pe masura ce epidemia de COVID-19 continua sa se extinda, unii copii pot avea intrebari sau pot experimenta un grad ridicat de frica.

  • Cu o gama larga de stiri despre natura posibil fatala a pandemiei de COVID-19, copiii pot dezvolta temeri in legatura cu riscul care ameninta propria lor sanatate si siguranta;
  • Expertii spun ca partintii trebuie sa asculte temerile copiilor si sa nu le ignore;
  • Inainte de a discuta cu copiii despre ce au vazut la stiri sau au auzit de la colegii lor, parintii trebuie sa se asigure intai ca au inteles bine acest virus.

Pandemia de COVID-19 este o ingrijorare serioasa de sanantate la acest moment pentru marea majoritate a oamenilor. Insa pentru copiii care vad stiri si frica din jurul lor, acest lucru poate fi descurajant.

Asadar cum pot parintii sa isi ajute copiii in gestionarea fricilor lor, in timp ce se mentin pe sine  constienti si in alerta?

Iata cum ii sfatuiesc expertii pe parinti sa abordeze subiectul pandemiei de COVID-19 si sa discute cu copiii lor despre posibilele riscuri.


Sa stie daca sa abordeze sau nu acest subiect

Pentru copiii care isi exprima aceste ingrijorari, parintii trebuie sa isi arate disponibilitatea de a-i ajuta sa faca fata acestor temeri.

Dar ar trebui o familie sa deschida acest subiect daca copilul nu a spus inca nimic?

Haley Neidich, un psihoterapeut practician licentiat, specializat in sanatate mentala, a spus ca parintii trebuie sa fie constienti despre ingrijorarile copiilor lor, chiar daca acestia nu discuta despre ele.

“Doar pentru ca copiii vostri nu deschid subiectul, nu inseamna ca nu exista in mintea lor” a spus ea.

Heidi McBain, terapeut licentiat in casnicie si familie a rezonat cu ea. “Ideal ar fi sa aveti o comunicare deschisa cu ei, astfel incat sa va poata adresa intrebari si puteti deschide astfel de subiecte cu ei daca simtiti ca este necesar si util.”

Ea a spus ca copilul sau cel mai mic i-a dezvaluit aceste ingrijorari despre coronavirus, chiar inainte ca ea sa stie despre el. “Asadar, intai m-am educat pe mine astfel incat sa ii pot raspunde cat mai bine la intrebari.”


Asigurati-va ca intelegeti riscurile

Inainte de a discuta cu copiii despre ce pot vedea la stiri sau auzi de la colegii lor, parintii ar trebui sa se asigure mai intai ca inteleg acest virus.

Veti dori sa aveti capacitatea de a raspunde cat mai sincer la intrebarile copiilor, motiv pentru care OMS este cea mai buna sursa in acest sens.

Dr. Teena Chopra, director medical al preventiei infectiilor si epidemiologie spitaliceasca la Spitalul Universitatii DMC Harper, a spus ca “ parintii trebuie sa isi informeze copiii, despre faptul ca tot ce se stie despre acest virus pana la ora actuala este ca se raspandeste pe cale orala” si ca boala poate fi asimptopmatica (fara simptome), sau cu simptome de la slabe pana la severe.

“Parintii pot folosi exemple comparative cu alti virusi precum gripa si sa le vorbeasca despre faptul ca igiena mainilor este cea mai importanta in prevenirea acestui virus,” a spus ea.

Chopra a adaugat ca parintii trebuie sa isi invete copiii sa se spele pe maini timp de 20 de secunde dupa folosirea toaletei, inainte de masa si dupa ce vin din spatiile publice.

De asemenea, trebuie sa ii invete sa evite sa isi atinga gurile, ochii si nasul.

La acest moment, Chopra a explicat ca sunt inca in desfasurare investigatii cu privire la nivelul de contagiozitate a acestui virus si ce ii determina agravarea.

A spus ca din moment ce e foarte greu sa cunoastem gradul de risc asupra tuturor oamenilor la acest moment, poate fi chiar fatal.


Purtarea discutiei

Neidich a spus ca parintii trebuie sa asculte temerile copiilor lor si sa nu le ignore. A spus ca acest lucru poate fi realizat prin practicarea ascultarii active.

Cu alte cuvinte, acordati-le copiilor vostri intraga atentie si luati aminte la sentimentele pe care si le exprima.

“Ajutati-i sa inteleaga mai degraba certitudinile decat zvonurile despre acest virus la momentul potrivit,” a spus Neidich.

Bineinteles, acest lucru necesita sa va controlati propriile frici cu privire la aceasta boala.

Tocmai de aceea McBain sustine ca este important sa “te educi intai pe tine cu privire la ceea ce se inatampla si cum te poti proteja cel mai bine pe tine insuti.”

In plus, parintii ar trebui intai sa isi faca o retrospectiva proprie pentru a vedea ce impact au temerile proprii asupra copiilor lor.

“Cand un parinte este anxios, copilul sau va simti acea ingrijorare si o va prelua si el, indiferent cat de bine cred ei ca isi mascheaza sau ascund aceasta anxietate,” a spus Neidich.

Din acest motiv, daca ciclul de stiri curente va alimenteaza ingrijorarea, ea sugereaza sa discutati cu un consilier si sa va bazati pe sistemul de asistenta al colegilor parinti, care pot experimenta sentimente similare

Daca copilul vostru a inceput sa aiba atacuri de panica sau fobii legate de coronavirus sau de orice altceva? McBain a sustinut: “Un terapeut poate fi urmatorul pas pentru a va ajuta pe voi si/sau pe copilul vostru sa treceti peste aceste temeri intr-un mod sanatos”.

Este important sa continuati sa purtati descutii deschise la nivel de familie.

Daca copilul vostru experimenteaza ingrijorari sau temeri, nu doriti sa le tina in ei. Discutati cu ei despre aceste temeri, bazati-va pe informatiile pe care le avem pana in prezent pentru a calma aceste temeri, atunci cand este posibil si nu va temeti sa inchideti stirile daca este necesar.

Uneori este in regula sa iesiti din ciclu de stiri actuale in favoarea sanatatii mentale a voastre si a copilului vostru.