Acasă Cool Cum să supravietuim primului maraton de lucru de acasă

Cum să supravietuim primului maraton de lucru de acasă

 În fiecare zi, o bună parte din oameni se adaptează la noua realitate a stilului de viață impus de epidemia de Coronavirus. Foarte multe întreprinderi aplică politici de lucru de la distanță ca o încercare bine intenționată de a stopa răspândirea virusului, dar persoanele care nu au lucrat până acum de acasă sunt supuse unor noi presiuni, unui nou tip de stres.

Setați încă o alarmă?  Dușul mai e necesar? Netflix și HBOgo pot însemna că nu ați început programul automat la 8:30 a.m. așa cum făceai de obicei? Oare veți mai avea un loc de muncă? Este totul atât de ciudat și nefiresc.

Dar gândiți-vă, ați fost un angajat bun înainte, nu? Puteți fi un angajat bun și acum, sau cel puțin la fel de bun, dar din confortul noului vostru birou de acasă.

Nu aveți nevoie de șef sau de colegi de la lucru, în cameră, pentru ca acest lucru să fie adevărat. Trebuie doar să fiți sincer cu dvs. înșivă vis-a-vis de obiceiurile voastre bune și rele.


Lucrul de acasă nu însemnă „am mai mult timp liber”

Dacă faceți acest lucru aveți șansa ca toate sarcinile dvs. să nu se încadreze în timp.       

Iată câteva obiceiuri de rutină pe care poate doriți să le mențineți:

  • programul dvs. de somn;
  • programul de lucru (dar de acasă);
  • mic dejun, prânz și cină;
  • toate orele de lucru să se încadreze într-un program (preferabil de la 9 la 5).

 


Păstrați o rutină care include și pauze și delogări

 Odată ce am început să lucrez de acasă, am trecut instant la un program pe care îl mențin până în zilele noastre. Mă trezesc la 6 dimineața, citesc o oră în timp ce îmi beau cafeaua, apoi lucrez constant la biroul de acasă până la ora prânzului (în jurul orei 13:30 – 14:00).

După ora prânzului, fac o pauză (de obicei pe canapea, în timp ce îmi permit unul sau două episoade dintr-un serial), apoi mă pun să fac exerciții fizice, apoi fac duș și să mă duc la plimbare cu câinele. După aceea, mă întorc la birou pentru a lucra până la ora cinei.

Pe la 19:00 sau 20:00, consider ziua mea oficială de muncă terminată și îmi petrec restul timpului făcând orice altceva. Din moment ce lucrez în domeniul muzicii și mass-media, îmi rezerv și câteva ore de lucru pentru mai târziu, pentru a verifica e-mailul sau mesajele de pe platformele sociale, dar încerc să nu fac asta după ora 22  sau în timpul weekend-ului.

Dar cum vă spuneam, acesta este un program care nu funcționează pentru toată lumea.

„La început, când am demarat munca de acasă, nu am mai părăsit locuința o perioadă. Mă concentram foarte mult pe scriere și editare, iar apoi mă culcam stresată și rămâneam tot cu gândul la lucru, ceea ce a dus la cumul de anxietate, spune April Wolfe, colaboratoare la Black Christmas și gazda podcastului„ Switchblade Sisters.“

April Wolfe a lucrat de acasă aproape în exclusivitate în ultimii 8 ani și s-a obișnuit să lucreze constant 8 până la 12 ore pe zi. Pentru a gestiona stresul lucrului de la distanță, ea își face loc în programul ei, pe tot parcursul zilei, pentru exerciții sau plimbări.

„O rutină solidă de relaxare impusă și de exerciții fizice, precum și joaca cu pisicile, m-au salvat”, spune April.

Molly McAleer, gazda „Plz Advise” și „Mother May I Sleep With Podcast”, și cofondatorul Hello Giggles, spune, „Îmbrăcați-vă de dimineață ca și cum ați merge la lucru. Impulsul de a rămâne în pijama și fără machiaj, este complet de înțeles, mai ales în lunile de iarnă, dar la un moment dat, veți începe să vă simțiți ca o persoană neîngrijită care se perindă toată ziua prin casă, în hainele sale ponosite.

Veți începe să observați ce funcționează pentru dvs. și ce nu, pe măsură ce lucrați cât mai mult de acasă. Îmi place să mă trezesc la  6 a.m., probabil mulți cititori nu sunt de acord cu mine, dar așa funcționează creierul meu. Îmi place să fac multe lucruri până la 10 a.m., ceea ce în viața mea de birou ar fi fost ora la care de abia mă urneam spre job.

Nu vă va ajuta foarte mult dacă cineva vă va spune, ca sfat, „amintiți-vă să faceți duș”, dar dacă vă va spune că munca ar trebuie oprită la un moment dat pe parcursul zilei, acest sfat vă va ajuta cu siguranță.


Lista de sfaturi a lui Molly McAleer:

  • Amenajați-vă un birou într-o zonă a casei unde nu petreceți prea mult timp de obicei.
  • Separați „spațiul de viață” de „spațiul de lucru”.
  • Stabiliți-vă limitele. Faceți pauze. Nu trebuie să fiți disponibil 24/7.
  • Dacă sunteți singur, rămâneți în legătură cu colaboratorii prin Zoom / Skype / Facetime.

 


Stabiliți-vă locul de muncă în cel mai bun spațiu pe care îl puteți amenaja

 Ultima dată când am lucrat într-un birou a fost în 2013 și nu mi s-a potrivit deloc. Slujba mea la acea vreme a fost de editor muzical (pentru o revistă cânda mișto, care rima cu RICE) și am fost constant încântat de cum unii puteau scrie creativ într-un spațiu deschis și imens, înconjurați de alte 80 de persoane, tot spațiul fiind ,în același timp, luminat cu lumină fluorescentă și aerisit cu aer condiționat. Se poate filma „The Matrix 5” într-un cadru de genul ăsta, sigur, dar mie nu îmi este dor de acest loc pentru a-mi desfășura activitatea.

Laura June, redactor-adjunct al Revistei Gay Roxane Gay, care lucrează de acasă de 13 ani, este de acord că un spațiu în care trebuie să lucreze cu alți oameni nu este ideal pentru ea. Laura a trebuit să găsească o modalitate de a se potrivi cu programul micuței sale fiice, precum și cu programul soțul ei.

„Pentru că sunt scriitor și redactor, sincer, idealul meu este izolarea totală”, spune Laura. „La început am crezut că pot lucra atât de acasă, cât și cu soțul meu pentru că am făcut asta cu succes ani de zile. Dar, când circumstanțele s-au schimbat (nu am mai lucrat brusc împreună) mi-am dat seama cât de greu a fost acel mediu de lucru, atât pentru job, cât și pentru relația noastră.

„Aveam nevoie de spațiu pentru munca mea, iar acum nici măcar nu îmi place să mai lucrez lângă el, dacă nu trebuie (ceea ce va fi o încercare).”

Pentru Laura, a se asigura că izolarea nu este totuși una completă, cel mai bine este să ai un grup de chat. „Chiar și la Gay Magazine, o firmă formată din trei persoane, avem Slack [canal] unde putem discuta nu doar despre afaceri, ci despre tot ce ne trece prin minte și ne putem relaxa în acest fel.”

Sasha Brown-Worsham, autoarea cărții Namaste the Hard Way: A Daughter’s Journey to Find Her Mother on the Yoga Mat, a lucrat și ea de acasă timp de 13 ani și este de acord că izolarea este ideală pentru ea, deoarece este o introvertită care preferă să lucreze singură. Dar are și copii mici și un soț acasă, pe care nu poate să-i neglijeze.

„Mă lăsasem acaparată de lucru în fiecare oră din zi și ajunsesem să nu fiu niciodată prezentă acasă cu copiii și soțul meu”, spune Sasha. În cazul ei, s-a simțit atât de norocoasă să poată lucra de acasă deoarece a crezut că dacă nu muncește multe ore pe zi, nu va profita din plin de situația ei favorabilă. Acum a reușit să își organizeze timpul de lucru și timpul pentru familie, atingând un echilibru.

 


Comunică în spațiile comune

 În casa mea, am norocul să am un birou unde pot a lucra. Soția mea, care lucrează jumătate de normă  de acasă și jumătate în afara casei, are și ea propriul birou, care este față în față de al meu. Ea este o extrovertită și vorbește continuu din momentul în care se ridică din pat, până în momentul în care adoarme. Eu sunt foarte introvertit și nu sunt ceea ce cineva ar numi vreodată „vorbăreț”.

Când lucrăm amândoi de acasă, totul funcționează deoarece suntem răbdători și atenți la nevoile celuilalt. Dacă lucrez la o poveste, care de obicei necesită o liniște completă pentru a mă concentra, îi pun în vedere tot timpul acest lucru. Dacă vrea să discutăm sau are întrebări despre ceva la care lucrează, mă adaptez și ascult cu atenție.

Dacă locuiești cu colegi de casă sau cu familia, lucrul de acasă este o permanentă adaptare și necesită reglaje fine și ajustări pentru a se potrivi cu persoanele din jurul tău, dar totul este similar cu viața de birou „normală”.


Toți trebuie să fim de acord că libertatea pe care ne-o dă lucrul de acasă este deosebit de apetisantă

„Prefer să lucrez singur / să fiu singur”, spune designerul și muzicianul Shanthony Exum (numit Miss Eaves). „Întotdeauna am iMessage-ul deschis, așa că dacă mă simt singur, pot să trimite mesaje unui prieten sau să-i trimit o lucrare de design sau o melodie pentru feedback. Un alt avantaj în a lucra de acasă este că nu trebuie să simulați „munca falsă” în timpul perioadei fără lucru – puteți să vă spălați hainele sau să faceți gogoși. De asemenea, facilitează organizarea reparațiilor și livrărilor la domiciliu.

Sincer sper să nu mai lucrez niciodată într-un birou. Munca de acasă îmi permite să fiu șeful zilei de muncă, în toate felurile. Sigur, am termene pe care trebuie să le respect și proiecte la care alți oameni se bazează pe mine și pe abilitatea mea de a termina munca la timp, dar am privilegiul de a-mi organiza timpul într-un mod care funcționează pentru mine.

Este posibil să vă regăsiți într-o situație opusă față de a mea și să vă lipsească agitația și zgomotul unui birou. În acest caz, găsiți un playlist cu zgomot de fond pe Spotify sau dați drumul la un podcast în timp ce lucrați.

Aveți încredere în voi că puteți să duceți la un bun sfârșit toată munca, dar acordați ceva timp și pentru nevoile dumneavoastră, așa cum au făcut toți cei menționați aici, în timp, vă veți da seama cum să ajungeți la o rutină de lucru de acasă.