Acasă Cool Cum să folosiți corect o mască de față

Cum să folosiți corect o mască de față

masca de fata

Purtarea unei măști de față ajută adesea oamenii să se simtă protejați și liniștiți.

Dar vă poate împiedica o mască chirurgicală pentru față să fiți expus sau să transmiteți anumite boli infecțioase?

Și dacă măștile de față vă protejează de boli infecțioase, cum ar fi COVID-19, există vreo modalitate adecvată de a le pune, de a le scoate și de a le arunca?

Citiți în continuare pentru a afla mai multe.


Ce este o mască chirurgicală pentru față?

O mască chirurgicală este o mască de unică folosință, de formă dreptunghiulară. Masca are benzi elastice sau șnururi care pot fi trecute în spatele urechilor sau legate la ceafă pentru a o fixa. O bandă metalică poate fi prezentă în partea de sus a măștii și poate fi poziționată pentru a se mula perfect pe zona din jurul nasului.

O mască chirurgicală cu trei straturi, purtată corect, poate ajuta la blocarea transmiterii microorganismelor cu particule mari, precum cele din picături, spray-uri sau stropi. Masca poate reduce de asemenea contactul mâinii cu  față.

Cele trei straturi ale măștii chirurgicale funcționează după cum urmează:

 • Stratul exterior respinge apa, sângele și alte lichide ale corpului;
 • Stratul mijlociu filtrează anumiți agenți patogeni;
 • Stratul interior absoarbe umezeala și transpirația din aerul expirat.

Cu toate acestea, marginile măștilor chirurgicale nu formează o etanșare strânsă în jurul nasului sau gurii. Prin urmare, nu pot filtra particule mici, precum cele transmise prin tuse sau strănut.


Când ar trebui să purtați o mască pentru față?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea măștilor chirurgicale numai dacă:

 • aveți febră, tuse sau alte simptome respiratorii;
 • sunteți bine, dar îngrijiți pe cineva cu o boală respiratorie – în acest caz, purtați o mască atunci când vă aflați la 2 metri sau mai aproape de persoana bolnavă.

Deși o mască chirurgicală ajută la reducerea picăturilor mai mari pe care cineva le elimină prin respirație, aceasta nu vă poate proteja de infecția cu noul coronavirus, care este cunoscut sub numele de SARS-CoV-2.


Pentru că măștile chirurgicale:

 • nu filtrează particule mai mici din aer;
 • nu se etanșează bine pe față, astfel încât particulele aeriene să se scurgă prin părțile laterale ale măștii.

Mai multe studii nu au reușit să arate că măștile chirurgicale previn în mod eficient expunerea la boli infecțioase în mediul comunitar sau public.

În prezent, Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) nu recomandă publicului larg să poarte măști chirurgicale sau respiratorii N95 pentru a se proteja de bolile respiratorii precum COVID-19. Furnizorii de servicii medicale și cei care oferă servicii comunitare au nevoie de aceste consumabile, iar în prezent există o lipsă a acestora.

Cu toate acestea, în cazul COVID-19, CDC recomandă publicului larg să-și acopere fața cu un material textil pentru a preveni răspândirea bolii. CDC oferă, de asemenea, instrucțiuni cu privire la modul în care vă puteți face propria dvs. mască.


Cum să purtați o mască chirurgicală

Dacă trebuie să purtați o mască chirurgicală, faceți următorii pași pentru a pune corect masca.

 1. Înainte de a vă pune masca, spălați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau frecați-vă bine mâinile cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool.
 2. Verificați dacă există defecte ale măștii, cum ar fi fisuri sau elastice rupte.
 3. Poziționați partea colorată a măștii spre exterior.
 4. Dacă are bandă metalică, asigurați-vă că banda metalică este în partea de sus a măștii și poziționați-o pe puntea nasului.
 5. Dacă masca are:
 • Elastice de urechi: țineți masca de ambele elastice și așezați o buclă peste fiecare ureche.
 • Legături: țineți masca de șnururile superioare. Legați șnururile superioare strâns la ceafă. Legați șnururile de jos strâns, la baza cefei, deasupra gâtului.
 • Elastice duble: trageți banda superioară deasupra capului și poziționați-o fix pe ceafă. Trageți banda de jos deasupra capului și poziționați-o la baza cefei.
 1. Îndoiți banda superioară metalică pentru a o mula pe forma nasului și apăsați-o cu degetele.
 2. Trageți partea inferioară a măștii peste gură și bărbie.
 3. Asigurați-vă că masca se potrivește perfect.
 4. Nu mai atingeți masca o dată ce a-ți fixat-o pe față.
 5. Dacă masca este murdară sau umedă, înlocuiți-o cu una nouă.

Ce să nu faceți atunci când purtați o mască chirurgicală

După ce masca este fixată pe față, trebuie să țineți cont de anumite precauții pentru a vă asigura că nu vă transmiteți agenți patogeni pe față sau pe mâini.

Ce nu trebuie să faceți:

 • Să atingeți masca odată ce este fixată pe față, deoarece ar putea avea agenți patogeni pe ea;
 • Să îndepărtați masca trăgând de elastic sau șnur doar dintr-o parte;
 • Să agățați masca în jurul gâtului;
 • Să încurcați șnururile;
 • Să reutilizați măști de unică folosință.

Dacă trebuie să atingeți masca de față în timp ce o purtați, spălați-vă mai întâi mâinile. Asigurați-vă că vă spălați pe mâini și după aceea sau folosiți dezinfectant pentru mâini.


Cum să îndepărtați și să aruncați o mască chirurgicală

Este important să scoateți corect masca de pe față pentru a vă asigura că nu transmiteți niciun germen pe mâini sau pe față. De asemenea, să vă asigurați că aruncați masca în condiții de siguranță.

Pași pentru a da jos masca de față:

 • Înainte de a scoate masca, spălați-vă bine pe mâini sau folosiți dezinfectant pentru mâini;
 • Evitați să atingeți masca în sine, deoarece ar putea fi contaminată. Țineți masca doar de elastice, șireturi sau benzi.

Îndepărtați cu atenție masca de pe față odată ce:

 • desprindeți ambele elastice/șnururi de la urechi
 • desfaceți mai întâi bucla de jos, urmată de cea de sus
 • îndepărtați mai întâi banda elastică de jos ridicând-o peste cap, apoi faceți la fel cu banda de sus
 • Ținând-o de bucle, legături sau benzi aruncați masca într-un coș de gunoi acoperit.
 • După îndepărtarea măștii, spălați-vă bine pe mâini sau folosiți dezinfectant pentru mâini.

Ce este o mască respiratorie N95?

n95

Măștile N95 sunt adaptate la formă și dimensiunea feței. Deoarece se fixează mai bine pe față, există mai puține șanse ca particulele transportate în aer să se scurgă în jurul părților laterale ale măștii.

N95-urile pot filtra, de asemenea, mai eficient particulele mici din aer conform CDC

Cheia unui N95 eficient este să vă asigurați că se potrivește corect pe față. Profesioniștii din domeniul medical care oferă îngrijire directă pacienților sunt testați anual de către un profesionist calificat pentru a se asigura că N95-ul le corespunde perfect.

Un respirator N95 poziționat corespunzător filtrează, de obicei, agenții patogeni din aer mult mai bine decât o mască chirurgicală. Măștile respiratorii care au fost testate cu atenție și certificate pentru a purta denumirea N95 pot bloca până la 95 % din particulele mici (0,3 microni), dar și acestea au limitele lor.

Cu toate acestea Administrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) nu recomandă publicului larg să folosească măștile respiratorii N95 pentru a se proteja de boli respiratorii, cum ar fi COVID-19. Dacă sunt utilizate, dar nu sunt potrivite feței persoanei care le poartă, ele nu pot filtra particule mici din aer care cauzează boli.

Conform FDA, cea mai bună metodă de a preveni o infecție este evitarea expunerii la virus. De aceea, se recomandă practicarea distanțării sociale și spălarea frecventă a mâinilor.

Rezultatele unei analize sistematice din 2016 și a unei meta-analize nu au găsit nicio diferență semnificativă între măștile respiratorii N95 și măștile chirurgicale atunci când au fost folosite de angajații din domeniul sănătății pentru a preveni transmiterea infecțiilor respiratorii acute în medii clinice.

Un studiu clinic recent din 2019 publicat în revista JAMA a susținut aceste rezultate.


Ce funcționează cel mai bine pentru a limita infecția?

Dacă aveți o boală respiratorie, cel mai bun mod de a minimiza transmiterea este evitarea altor persoane. Același lucru se aplică dacă doriți să evitați infecția cu acest virus.

Pentru a reduce riscul de a transmite virusul sau de a intra în contact cu acesta, Organizația Mondială a Sănătății recomandă următoarele:

 • Mențineți o bună igienă a mâinilor, spălându-vă frecvent cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
 • Folosiți produse de dezinfectare a mâinilor care conține cel puțin 60 la sută alcool dacă nu aveți acces la săpun și apă.
 • Evitați să vă atingeți fața, gura și ochii.
 • Păstrați o distanță de siguranță față de celelalte persoane. CDC recomandă circa 2 metri.
 • Evitați locurile publice până când vă recuperați complet.
 • Stați în casă și încercați să vă odihniți.

Concluzie

Măștile chirurgicale vă pot proteja împotriva particulelor mai mari din aer, în timp ce măștile respiratorii N95 oferă o protecție mai bună împotriva particulelor mai mici.

Punerea și scoaterea corectă a acestor măști pentru față vă poate ajuta să vă protejați pe dvs. și pe cei din jurul dvs. de transmiterea sau contractarea agenților patogeni.

Deși măștile de față pot ajuta la reducerea răspândirii unor organisme care cauzează boli, unele dovezi sugerează că utilizarea măștilor de față nu poate întotdeauna să vă protejeze pe dvs. sau pe alții de expunerea la anumiți agenți patogeni.