Acasă Cool Cum Sa Curatati Suprafetele Obisnuite In Timpul Pandemiei De COVID-19

Cum Sa Curatati Suprafetele Obisnuite In Timpul Pandemiei De COVID-19

Baile si bucatariile sunt zonele cele mai comune din intreaga casa, care pot adaposti microbi.

 • Un studiu recent a descoperit ca COViD-19 poate supravietui pe suprafete precum cele din carton pana la 24 de ore si pe cele din plastic sau otel inoxidabil pana la 3 zile. Totusi, un microbiologist transmite ca acesta nu este un motiv de panica;
 • Baile si bucatariile sunt zonele din casa care pot adaposti microbi;
 • Expertii sustin ca o curatare adecvata poate indeparta o gama larga de microbi.

In timp ce expertii incurajeaza practici de igiena si spalare atenta a mainilor, pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe cei din jur impotriva coronavirusului, daca trebuie sa stati in casa in timpul pandemiei, poate va intrebati cum va puteti proteja casa impotriva virusului.

Ingrijorarile va pot da tarcoale, in special de cand au inceput sa circule stiri despre un studiu recent publicat in depozitarul medRxiv.

Studiul a descoperit ca COVID-19 poate supravietui in aer pana la 3 ore, pe suprafetele din carton pana la 24 de ore, iar pe cele din plastic si otel inoxidabil pana la 3 zile.

Totusi, Jason Tetro, microbiologist si gazda emisiunii “Super Awesome Science Show”, subliniaza faptul ca cercetarea se bazeaza pe o testare pe hartie, efectuata in laborator.

Testarea nu este concludenta pentru ceea ce se intampla in realitate, drept urmare, nu vad nicio necesitate de curatare/dezinfectare mai frecventa a suprafetelor. Nimeni nu ar trebui sa se teama de aer, asa cum ar trebui sa se teama in caz de pojar, care se transmite prin aer.” , a declarat Tetro.

Chiar daca considera ca oamenii nu ar trebui sa exagereze cu curatenia de teama virusului,  el sustine ca o curatare adecvata poate elimina o gama larga de microbi.

Coronavirusul este doar unul din patogenii care va pot infecta, dar exista altii care sunt mult mai comuni decat acesta,”, a spus Tetro.


Zonele din casa care trebuie curatate

Tetro spune ca in interiorul casei, baile si bucatariile sunt intotdeaua zonele care adapostesc microbi.

Becky Rapinchuk, care a demarat blogul Clean Mama si o linie de produse cu acelasi nume, este de accord cu Tetro. Cand vine vorba de bai si bucatarii, ea recomanda sa va concentrati pe fatadele, manerele de tragere si butonii dulapurilor si sertarelor. In bucatarie, trebuie curatate si manerele si partile frontale ale electrocasnicelor, precum frigiderul, masina de spalat vase, cuptorul sau aparatul de prajit.

Alte suprafe din casa, despre care ambii experti sustin ca ar trebui sa aiba parte de o curatare intensa, includ cele care sunt cele mai frecvent atinse precum:

 • Telecomenzile;
 • Manetele jocurilor;
 • Tastaturile si mouse-urile calculatoarelor;
 • Telefoanele fixe si mobile;
 • Comutatoarele si intrerupatoarele;
 • Usile si clantele;
 • Balustradele scarilor.

Rapinchuk imparte zonele pe grupe si le curata de sus pana jos si de la stanga la dreapta.

Consider ca cea mai eficienta cale de a curata aceste zone enervante, care sunt si cele mai frecvent atinse, este prin impartirea lor pe tipuri… intai curat toate comutatoarele si intrerupatoarele, apoi trec la toate clantele usilor si la manerele din bucatarie, etc. Acest lucru ma mentine concentarata pe fiecare obiectiv in parte, [astfel incat] nu imi scapa nimic. Daca o anumita carpa sau solutie de curatat este potrivita pentru o anumita zona, o pot folosi in toata casa, si daca nu o pot folosi [pe toate cele din lista], revin la acele suprafete ulterior.”, a declarat Rapinchuk.

Daca unele suprafete au lucruri pe ele, precum masa din bucatarie sau biroul, ea recomanda sa indepartati intai toate lucrurile si apoi sa stergeti intreaga suprafata cu servetele sau pulverizator.

Daca inca mergeti la locul de munca, Tetro sustine ca si butoanele liftului sau tacamurile/instrumentele pot fi suprafete care prezinta interes.


Produse de curatat

 Tetro spune ca majoritatea produselor de pe piata, omologate de APM sunt eficiente in curatarea suprafetelor.

Pentru dezinfectare, Centrul de Supraveghere si Control al Bolii (CSCB) afirma ca si inalbitorii de uz casnic ar trebui sa fie eficienti.

Oricum, inainte de a folosi inalbitori diluati, CSCB recomanda sa va asigurati ca este adecvat pentru acea suprafata; urmati instructiunile de folosire si aerisire adecvata; si asigurati-va ca produsul nu este expirat. CSCB avertizeaza sa nu amenstecati niciodata inalbitorii cu amoniacul sau alte solutii de curatat.

Daca doriti sa va realizati propriul inalbitor, CSCB recomanda sa amestecati:

 • 5 linguri (o treime dintr-o ceasca) de inalbitor per litru de apa sau
 • 4 linguri de inalbitor per sfert de litru de apa.

Pulverizati fara restrictii pe suprafete si stergeti cu o carpa moale de curatat”. Ca o generalitate, nu aveti nevoie decat de putina solutie de curatat universala si o laveta de curatat din microfibra sau de un mop pentru podele pentru a curata majoritatea din aceste zone frecvent atinse. Solutia de curatat universala poate fi puverizata direct pe laveta de curatat si apoi se pot sterge suprafetele. Pulverizati, stergeti, repetati.”, a spus Rapinchuk.

La locul de munca, Tetro sugereaza sa utilizati apa fierbinte si sapun pentru orice poate fi spalat.

Pentru toate celelalte, folositi servetel dezinfectant”, a adaugat el.

Rapinchuk recomanda o curatenie saptamanala, cu exceptia cazului in care cineva este bolnav, si atunci trebuie efectuata zilnic.

Pentru mai multe informatii privind instructiuni de curatare pe durata pandemiei coronavirusului, vizitati pagina Centrului de supraveghere si Control al Bolii.