Acasă Nutritie Cum să congelați mâncarea astfel încât să reziste și să rămână gustoasă

Cum să congelați mâncarea astfel încât să reziste și să rămână gustoasă

Vă place să mâncați sănătos și să economisiți din banii cheltuiți pe alimente? Atunci trebuie să profitați din plin de congelatorul dumneavoastră.

Sigur, este posibil ca o cutie frigorifică să nu fie la fel de sexy ca blenderul dvs. de mare viteză. Dar cutia frigorifică este acel lucru care vă permite să depozitați mâncăruri gata preparate sau ingrediente pentru o durată mare de timp, astfel încât să aveți întotdeauna ceva bun la dispoziție.

În plus, vă ajută să evitați risipa de alimente: dacă știți că nu veți termina de mâncat ciorba de fasole înainte de a se strica, puneți-o la congelator pentru mai târziu.

Aveți probleme cu gustul mâncării după congelare? Uneori, mâncarea care este delicioasă înainte de congelare poate să-și piardă gustul după congelare sau să prindă un gust rău.

Depozitarea necorespunzătoare expune alimentele înghețate la aer, ceea ce creează o crustă uscată sau o textură făinoasă, explică instructorul bucătar de la Institutul de Educație Culinară, Frank Proto. De asemenea, unele mâncăruri se pot transforma în adevărate stânci de gheață care sunt foarte greu de dezghețat.

Niciunul dintre aceste lucruri nu ar trebui să vă descurajeze să profitați din plin de congelatorul dvs. Cu puține cunoștințe, este ușor să congelați alimentele și ele să-și păstreze un gust excelent (de cele mai multe ori). Iată cum se face:


Aveți la îndemână instrumente potrivite

Instrumentele de depozitare potrivite pot face congelarea mai ușoară și vă pot ajuta să mențineți mâncarea mai proaspătă. Frank Proto recomandă menținerea la îndemână a următoarelor:

• Recipiente reutilizabile bune pentru congelator, cu capace de fixare. Folosiți-le pe cele mai mici pentru ambalarea porțiilor individuale și pe cele mai mari, cum ar fi caserolele, pentru mâncărurile de dimensiuni mari.

Dacă intenționați să reîncălziți mâncarea în caserole, atunci alegeți unele rezistente la căldură. „Sunt un mare fan al recipientelor alimentare Glasslock și OXO, care sunt foarte bune pentru îngheț și reîncălzire”, spune dieteticianul și nutriționistul culinar Jessica Levinson.

• Recipientele de coacere cu folie de aluminiu. Acestea sunt foarte bune și pentru a le transforma în caserole, mai ales atunci când aveți nevoie de ceva de unică folosință.

• Pungi cu fermoar pentru închidere. Pungile se așează bine una peste alta, ele vor ocupa un spațiu minim în congelator.

• Folie de împachetat de plastic și folie de aluminiu rezistentă. Ambele sunt bune pentru adăugarea unui strat suplimentar de protecție împotriva aerului, care poate ajuta la prevenirea deshidratării și oxidării mâncării.

• Etichete pentru congelare reutilizabile. Etichetarea alimentelor vă ajută să le identificați mai târziu. Unele din aceste etichete ale recipientelor sunt reutilizabile, permit ștergerea și rescrierea și se pot folosi și în mașina de spălat vase, spune Levinson.


Împachetați-vă corect mâncarea

Depozitarea alimentelor la congelare nu este o știință, dar nu totul trebuie împachetat exact la fel. Pentru a păstra cel mai bine alimentele la congelator, iată cum trebuie să le împachetați corect:

• Produsele din caserole care vor fi puse la copt: Păstrați-le în vasul în care intenționați să le coaceți. (Dacă vasul nu vine cu un capac etanș, înfășurați vasul bine în folie de plastic urmat de un strat de folie de aluminiu.) Împachetați-le necoapte, apoi transferați-le direct la cuptor atunci când sunteți gata să coaceți, spune Lindsay Ahrens, coautor al Fix, Freeze, Feast. Dacă le decongelați în prealabil, riscați să le stricați textura.

Proteine: Înfășurați produsele, precum carnea de pui fiartă, individual, în primul rând în folie de plastic, apoi un strat de folie de aluminiu. „Înveliți produsul efectiv, astfel încât să nu existe goluri de aer”, spune Proto. „Acest lucru poate ajuta la prevenirea stricării.”

• Pâine: Păstrați-o exact ca proteinele, recomandă Proto. Pentru un strat suplimentar de protecție, puneți pâinea învelită într-o pungă mare cu fermoar.

• Supe și tocănițe: Depozitați-le în recipiente individuale pentru congelator pentru o singură servire, care vor permite ulterior o reîncălzire rapidă sau folosiți un recipient mai mare dacă înghețați întregul lot, spune Ahrens. Pentru o dezghețare mai rapidă, introduceți recipientul (cu capacul deschis) într-un vas cu apă caldă.

• Alimente cu boabe gătite și fasole: Porționați-le în recipiente individuale sau în pungi cu fermoar. (Pentru o protecție suplimentară, puteți folosi două pungi.)

Metoda pe care o alegeți este doar o chestiune de preferință personală. Recipientele reutilizabile nu poluează mediului, dar pungile se așează mai bine și astfel vor ocupa mai puțin spațiu în congelator, spune Proto.

• Fructe și legume proaspete: Împachetați bucăți individuale în foaie de copt și congelați-le, apoi transferați totul într-o pungă cu fermoar.

Înghețarea bucăților în mod individual împiedică lipirea bucățelelor, așa că nu veți avea la final cu un bloc gigant de fructe, spune Proto. Este bine să înghețați fructe proaspete crude. În cazul legumelor, curățați-le mai întâi, astfel încât să fie deja bune de gătit când le dezghețați.


Faceți un inventar

Alimentele pot fi mai greu de recunoscut în starea lor înghețată, mai ales dacă aveți un congelator plin cu o mulțime de feluri de mâncare. Deci, înainte de a introduce ceva în congelator, asigurați-vă că:

 • Etichetați mâncarea. Scrieți foarte clar ce mâncare este!
 • Etichetați data la care ați depozitat-o. După aproximativ trei luni, chiar și alimentele depozitate corespunzător vor începe să își piardă textura și aroma, spune Ahrens.
 • Faceți un inventar cu ceea ce aveți. O foaie de hârtie la frigider sau o notă pe telefon vă vor ajuta să vă amintiți exact ce este acolo, astfel încât să puteți folosi mâncarea cât timp mai este bună și gustoasă. Dacă a trecut ceva timp și trebuie să faceți curățenie, chemați prietenii la o petrecere pentru a folosi alimentele din congelator, spune Proto.

Alimentele pe care nu trebuie să le congelați (niciodată)

Nu totul este destinat depozitării frigorifice. „Înghețarea provoacă modificări chimice în alimente, iar unele alimente nu pot rezista la temperaturi reduse, menținându-și calitățile”, spune Ahrens. Luați în considerare păstrarea acestor alimente în frigider.

 • Salată, castraveți, țelină, roșii sau alte legume pe care intenționați să le mâncați crude (păstrați roșiile la temperatura camerei pentru cea mai bună aromă și textură);
 • Mere sau citrice;
 • Ouă întregi sau mâncăruri cu ou, cum ar fi omlete sau tarte;
 • Lapte, iaurt sau brânzeturi moi (brânzeturile tari sunt OK!);
 • Sosuri cremoase;
 • Paste fierte;

Mai multe sfaturi de la profesioniști

Aveți acum cunoștințele de bază, dar merită să rețineți și niște sfaturi extra.

 • Începeți cu mâncarea bună. Cu alte cuvinte, lucruri care sunt proaspete – sau cel puțin nu sunt pe punctul de a strica. „Dacă mâncarea este aproape stricată când o bagi în congelator, tot așa va fi când o scoți”, spune Proto.
 • Răciți alimentele complet înainte de a le congela. Nu băgați mâncarea încă caldă în congelatorul dvs., aceasta încălzește întregul congelator, spune Proto. Acest lucru poate provoca dezghețarea altor alimentelor deja congelate (și în cele din urmă re-înghețarea lor), ceea ce le va strica textura.

Luați în considerare înghețarea ingredientelor în mod individual. Gândiți-vă la sosul de roșii, la ceapa tocată, la usturoi sau la brânzeturile prefabricate, precum cheddarul. Vă va ajuta să pregătiți masa în avans ori de câte ori sunteți gata să gătiți, spune Ahrens.