Acasă Cool Cum ne aduc plantele bucurie și control în timpul haosului

Cum ne aduc plantele bucurie și control în timpul haosului

Pe măsură ce accesoriile moderne avansează, plantele sunt tot mai iubite nu doar din cauza modului în care pot schimba aspectul unei camere, ci și datorită modului în care influențează sănătatea noastră mintală.

Plantele pot să ne lumineze spațiile, să ne reîmprospăteze aerul și să ofere o oglindă a modului în care ne dezvoltăm în interior. De fapt, ele ne amintesc foarte bine când și cum să avem grijă de noi.

Când agitația zilnică ne face adesea să ne simțim despărțiți de lumea naturală, plantele de casă pot ajuta la umplerea acestui gol. Am vorbit cu oameni din diferite comunități despre plante și despre beneficiile personale asupra sănătății pe care le-au obținut din procesul de creștere a plantelor.


Plantele deschid mintea

„Există ceva cu adevărat zen la plantele de ghiveci sau la grădinărit, în general. Te obligă să fii ancorat în prezent și să nu te mai simți neliniștit în legătură cu celelalte milioane de lucruri care te-ar putea preocupa.” – Mary Marcella

A avea plante nu doar decorează spațiul dvs., îngrijirea lor poate avea un efect calmant imens pe măsură ce vă pierdeți în acele momentele. Este o practică foarte bună pentru a face față stresului și anxietății, o tehnică de deschidere a minții.

Un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology a descoperit că participanții la o sesiune de plantare s-au simțit mai calmi, mai confortabili și mai relaxați decât cei care au îndeplinit o sarcină tehnologică.


 

Plantele vă reamintesc să continuați

„Când sunt într-o dilemă, folosesc plantele pentru a mă ajuta să ies din ea. Verific dacă există frunze moarte, uscăciune, dacă au nevoie de apă și le aranjez ca să capteze cât mai mult soare, etc. Acest tip de grijă față de altceva (care nu îmi vorbește) mă ajută să-mi limpezesc mintea și îmi dă un start nou în acea zi.” – Rachel Able

Plantele diferite au nevoi diferite, iar îngrijirea lor înseamnă învățarea micilor particularități. Acest lucru înseamnă că vă vor ține ocupați în mod plăcut, veți căuta modalități de a le da cât mai multă lumină, astfel încât să crească uniform (așa cum ar trebui să faceți cu Pilea Peperomioides) sau le veți curăța frunzele de praf.


Plantele oferă companie fără a avea pretenții

Pot vorbi cu ele. Le spun tot ce-mi trece prin mintea mea nebună. Sunt ascultătoare grozave. Nu au sugerat niciodată că sunt jalnică, nu au încercat niciodată să-mi spună că ceea ce simțeam nu este real, nu m-au împins niciodată dincolo de locul în care eram. ” – Kriss Judd

Deși știm să ne adresăm prietenilor și familiei noastre în vremuri dificile, uneori este plăcut să avem un însoțitor care nu așteaptă o conversație sau o interacțiune. De fapt, există rapoarte despre medicii care „prescriu” plantele de casă și practicarea grădinăritului pentru a îmbunătăți starea pacientului.


Plantele îți arată importanța lucrurilor mărunte

 „Mă aduc cu picioarele pe pământ prin procesul de udare a acestora, îngrijirea lor și mirosul pământului umed. Funcționează de fiecare data! Împământare instantanee. – Sheri Deering

Viața modernă poate implica mult stres, haos emoțional și agitație din toate părțile. Dar s-a dovedit că grădinăritul restabilește starea de spirit, studii suplimentare au arătat că, chiar și mici doze de natură în viața noastră de zi cu zi pot avea beneficii mari pentru fericirea și bunăstarea noastră.

Să aveți grijă de micile voastre plante este o modalitate foarte bună de a vă concentra asupra lucrurilor mici și de a reveni cu picioarele pe pământ. Astfel de mici acțiuni vă pot oferi o mare ușurare, o scăpare de tumultul zilnic.


Plantele sunt frumoase și asta ne face fericiți

 Un lucru pe care îl fac este să mă asigur că există ghivece cu flori în fața mea, deoarece când vin acasă și văd un loc plin cu viață mă face să mă simt fericită că sunt acasă.” – Victoria Fedden

La fel cum ne împodobim spațiile cu obiecte la care ne place să ne uităm, precum fotografiile de familie și diferite ornamente, plantele joacă un rol similar și ne fac casele mai frumoase și plăcute din punct de vedere estetic.

Aceasta este o realitate incredibil de binevenită și reconfortantă a plantelor, care vă poate transforma spațiul, în unul mai fericit. Chiar și știința confirmă că a vedea mai multe plantele în casă poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit.


Plantele vă pot învăța cum să acceptați pierderea

 Când fata mea cea mai  mare a plecat la facultate, mi-am cumpărat o plantă nouă. În 6 luni, am avut 75. Când plantele mor, mă simt destul de tristă, le spun că îmi pare rău că nu le-am putut salva și le mulțumesc pentru bucuria pe care mi-au adus-o în familie. ” – Teresa Bond

Nu toate plantele supraviețuiesc, acest lucru poate fi din mai multe motive. Poate a fost o eroare umană sau poate nu au avut condițiile potrivite pentru a prospera.

Îngrijirea plantelor ne poate învăța cum să acceptăm pierderea și să ne dăm seama că, uneori, lucrurile nu se aranjează atât de frumos pe cât ne-am dori. Și este în regulă ca ele să fie așa.


Plantele ne amintesc de legătura noastră cu natura

 Acasă nu este acasă fără semne de viață la fiecare colț. Fiecare plantă spune o poveste, vorbește cu alte plante, are un ciclu de viață, experimentează greutăți și învață să se descurce cu sprijinul altora, la fel ca mine. ” – Rachel Hunsell

Când vă blocați în ritmul și în fluxul vieții, poate fi foarte greu să vă păstrați perspectiva asupra anotimpurilor vieții și cum nu sunt toate la fel. Uneori, creșterea plantelor vă poate ajuta să apreciați modul în care viețile noastre și stările noastre interne imită natura: uneori luptând, nu întotdeauna înflorind, dar întotdeauna menținându-și autenticitatea.

Fiind conștient de ciclurile vieții, este mai ușor să dobândiți înțelepciune în felul în care vedeți viața.


Plantele pot fi un spărgător de gheață social

Când oamenii vin la mine acasă, îmi admiră aproape întotdeauna plantele. Sunt un om care conversează foarte greu cu oamenii, mai ales cu cei pe care nu-i cunosc foarte bine, așa că-mi este foarte util să pălăvrăgesc o vreme cu ei despre plante. ” – Kristen Mae

Deși suntem mai conectați ca oricând datorită internetul și a rețelelor de social media, pentru unii dintre noi, conectarea cu adevărat, în persoană, poate fi o provocare.

Un lucru sigur despre iubitorii de plante este că le place foarte mult să găsească unul la fel ca ei, iar plantele pot fi un motiv să începeți o conversație, acestea purtând discuția într-o zonă de confort și siguranță.


Plantele reflectă progresul nostru

 Credeam că nu aș putea niciodată să am grijă de plante. Când în sfârșit, m-am confruntat cu unele traume din trecut și m-am lovit de anumite probleme de sănătate mintală, dintr-o dată am putut ține în viață o duzină de plante! ” – Cameron Chapman

Cu toții suntem o parte a naturii și, deși mulți dintre noi trăim în orașe și ne putem simți desprinși de  ea, plantele ne arată cât de conectați suntem cu toții.

Puteți considera că este o coincidență sau un fapt ciudat, dar deseori în grupurile iubitorilor de plante (cum ar fi Houseplant Hobbyist de pe Facebook), oamenii tind să observe modul în care plantele lor le reflectă starea de spirit.


Plantele ne arată că acțiunile noastre au putere

Să ai grijă de plante și să vezi rezultate autentice din propriile acțiuni este într-adevăr sănătos … Sunt responsabilități reale, cu miză mai puțin ridicată, dar arată rezultate reale pentru acțiunile mele, și acesta este cel mai mare beneficiu. “ – Kate Wasacz

Poate vă simțiți deprimat uneori, si poate simțiți că există multe forțe pe care nu le puteți controla și care vă strică viața. Îngrijirea plantelor ne poate oferi o anumită perspectivă, că avem un anumit control și că acțiunile noastre contează.


Plantele ne reamintesc că avem nevoie și de îngrijire

Sună puțin nebunește, dar de multe ori, privind o floare ofilită, poate pentru că am uitat să îi pun apă de câteva zile, este un semnal bun că trebuie să am grijă și de mine. S-ar putea să nu fiu ofilit fizic precum o plantă, dar cu siguranță simt că lipsește ceva atunci când neglijez să mă hrănesc cum trebuie. ” – Kristen Mae

De departe, cea mai bună parte a creșterii plantelor este modul în care ne oferă o mică privire asupra felului în care ne gestionăm propriile responsabilități. Dacă plantele nu prosperă din cauza îngrijirii voastre, este probabil un moment bun să vă analizați și restul vieții.

Adevărul este că nu puteți doar să vă umpleți casa cu plante și să credeți că ați reușit. Să lucrați la îmbunătățirea sănătății mintale este un proces care merită timpul și atenția dvs.


Cum să fiți un bun părinte de plante

Dacă îngrijirea plantelor vă face să vă simțiți adult, atunci reînvățarea îngrijirii de sine vă va face să vă simțiți un adult complex.

Din fericire, împărtășim aceleași cerințe pentru a prospera ca și plantele. Iată câteva sfaturi de îngrijire de sine care funcționează deopotrivă pentru plante și oameni:

  • Stați hidratat;
  • Căutați mult aer proaspăt și lumină;
  • Asigurați-vă că veți obține nutrimentele adecvate;
  • Vorbiți frumos, inclusiv cu voi;
  • Relaxați-vă după ce ați ofilit;
  • Oferiți-vă condițiile potrivite pentru a prospera;
  • Eliminați „putreziciunile” care vă îngreunează;
  • Modelați-vă mediul;
  • Permiteți-vă să aveți „anotimpuri”;
  • Dacă ceva nu funcționează, rezolvați-vă problemele.