Acasă Sanatate Cum este să ai un caz „blând” de COVID-19

Cum este să ai un caz „blând” de COVID-19

Chiar și simptomele ușoare ale COVID-19 vă pot afecta.

  • Simptomele COVID-19 pot varia foarte mult de la om la om și pot include o pneumonie mortală sau o simplă pierdere a mirosului, existând de asemenea persoane care nu au niciun simptom.
  • Multe persoane raportează simptome ușoare inițial înaintea febrei și a tusei mai severe.
  • În timp ce 80% din cazurile de COVID-19 sunt considerate cazuri ușoare, ele pot avea totuși consecințe grave.

Majoritatea persoanelor cu COVID-19 au simptome relativ „ușoare” care pot fi tratate de acasă.

În timp ce aproximativ 80% din cazurile de COVID-19 nu sunt grave, chiar și această infecție ușoară poate fi o problemă.

Înainte de a ști clar că aveți o infecție, probabil că veți transmite virusul și altor persoane. Dacă au 70 de ani sau mai mult, există o probabilitate de aproximativ 8% ca acele persoane să moară.

Am mers la lucru fiind mai bolnav decât sunt acum. Sunt sigur că și voi ați făcut la fel.” a spus Cassie Garret, a cărei soție, Celeste Morrison, s-a recuperat recent de COVID-19.

Felul în care Celeste a descris virusul este ceea ce-l face cu atât mai mortal: chiar înainte ca oamenii să prezinte simptome grave, ei pot răspândi boala.

Chiar dacă oamenii se simt destul de bine, sunt foarte contagioși – și acesta este adevăratul pericol”, a spus dr. Robert Murphy, un specialist în boli infecțioase de la Universitatea de Nord-Vest și expert global în sănătate.


Chiar și în cazuri ușoare, COVID-19 vă poate afecta grav sănătatea.

Morrison, o dezvoltatoare web în vârstă de 37 de ani, care locuiește la 60 de mile nord de Seattle, a început să se simtă extenuată în seara zilei de luni, 2 martie.

Mai întâi, a început să tușească și să fie extrem de obosită. Apoi temperatura ei a crescut la 37.6° C. Nimic prea îngrijorător, așa că a decis să lucreze de acasă doar câteva zile.

Câteva zile mai târziu Garret își amintește că Morrison i-a spus că plămânii ei au început să se „simtă ciudat”. „I-am spus că, în baza a tot ceea ce am citit, ar trebui să meargă la medic doar dacă este ceva cu adevărat serios”, a spus Garret pentru Healthline.

Dar mai târziu, în acea săptămână, buzele, degetele de la mâini și picioare i s-au făcut albastre. Atunci ne-am dus la secția locală de urgențe.

Morrison a fost testată negativ la gripă, dar razele X au arătat că avea pneumonie. O asistentă a spus că a efectuat un test COVID-19, al cărui rezultat va fi disponibil în 24 până la 48 de ore.

În zilele care au urmat, febra i-a crescut de la 36,2° C la 39,3° C.

Se simțea rău și era obosită și febrilă. Simptomele i s-au agravat. Încă nu primise rezultatele testului coronavirus, așa că au mers la o clinică locală care efectua teste COVID-19 pentru persoane cu simptome respiratorii.

Clinica a analizat fișele medicale ale lui Morrison și a descoperit că cei de la secția de urgențe nu au realizat niciodată testul COVID-19. I-au luat probe, iar 2 zile mai târziu rezultatele testelor au venit: Avea COVID-19.

Morrison s-a izolat în perioada de carantină în dormitor și a dormit în majoritatea zilelor. Virusul a stors-o complet de energie, timp de 12 zile.

Garret știa că soția ei va fi în regulă; este tânără și sănătoasă, de restul Americii era îngrijorată.

„Mă îngrozește modul în care acest virus progresează în restul țării”, a spus Garret. „Toată lumea merge la muncă atunci când se simte răcit și are o temperatură ușor ridicată.”


Vă simțiți un „pic extenuat”

Elizabeth Schneider, în vârstă de 37 de ani, a mers la o petrecere la cineva acasă la sfârșitul lunii februarie. Câteva zile mai târziu s-a trezit simțindu-se un pic extenuată.

Cu toate acestea, a continuat să meargă la serviciu, imaginându-și că trebuie doar să o ia mai ușor și să meargă la culcare mai devreme în aceea seara. Însă, la jumătatea zilei, a început să simtă că are febră și a plecat acasă la somn.

S-a trezit cu o temperatură de 38° C, și până în timpul nopții, febra i s-a ridicat până la 39.4° C și a început să tremure necontrolat.

Febra a fost destul de ridicată, am fost destul de surprinsă de asta. În mod normal, când ai răceală, poate ai o febră de 37,7° C  sau ceva de genul acesta, dar o febră de 39,4° C este destul de gravă,” a spus ea.

Schneider a luat niște medicamente contra durerii și a mers la culcare devreme. A doua zi, temperatura ei a revenit la 38° C.

A înțeles totul când alte zeci de oameni de la petrecerea din acea seară s-au simțit rău.

Mulți dintre ei au mers la un spital și au fost testați negativ la gripă. Frustrați de faptul că nu au fost testați și pentru COVID-19, grupul au decis să facă acasă teste nazale COVID-19, luând pachete de teste pentru studiul gripei realizat de Universitatea din Washington pentru Seattle.

Șapte persoane au rezultat pozitive, inclusiv Schneider. Dar, când au primit rezultatele, cu o săptămână mai târziu, majoritatea erau recuperați deja și nu mai era nevoie de auto-izolare.

Tot timpul am crezut că am contractat gripa„, a spus Schneider. Pe o scară de la 1 la 10, ea evaluează boala la 6,5.

A fost foarte afectată de cât de epuizată s-a simțit și de cât a durat boala, 11 zile în cazul ei. „Eram atât de obosită, că voiam doar să dorm”, a spus Schneider. „Cu siguranță m-a doborât această gripă.”

La fel ca Schneider și Morrison, marea majoritate a persoanelor bolnave de COVID-19 vor avea simptome mai ușoare; unii nu vor avea niciun simptom.

Dar ei pot transmite cu ușurință virusul persoanelor care vor dezvolta o boală mult mai severă, persoane care trebuie spitalizate și care pot muri.

Dacă sunteți tânăr și sănătos și nu aveți alte probleme de sănătate, cel mai probabil veți face parte din marea majoritate care prezintă simptome ușoare până la moderate și care se va recupera pe cont propriu, fără ajutorul vreunui tratament sau spitalizare „, A spus Schneider. „Dar vă rugăm să fiți conștienți de faptul că există oameni care vor dezvolta forme mai grave ale acestui virus.”

Deoarece oamenii nu s-au mai întâlnit cu virusul, nu există imunitate în populație, așa cum există pentru gripă. El se poate răspândi ușor de la persoană la persoană, mai repede decât alte infecții respiratorii precum gripa obișnuită.

Modul în care reacționează corpul cuiva la virus se rezumă la ceea ce Murphy numește „interacțiunea gazdă-patogen”: Aveți, pe de-o parte, agentul patogen (în acest caz noul coronavirus), iar pe de altă parte, aveți gazda sau cum se dezvoltă sistemul imunitar al unei persoane și cum acesta răspunde.

Gazda poate să dezvolte un răspuns imunologic bun care poate alunga virusul, sau poate să nu dezvolte un răspuns suficient de bun, astfel încât virusul să fie mai letal, sau poate genera un răspuns imunologic prea mare care creează la fel de multe probleme.” A explicat Murphy.

Trebuie să ne obișnuim cu distanțarea socială, spune Murphy, deoarece este în prezent cea mai bună metodă a noastră de a stopa răspândirea bolii.

Dacă nu continuăm să aderăm la o distanțare socială strictă, „pisica scapă din sac”, a spus Murphy, iar virusul va contamina întreaga țară.

Până când nu avem suficientă imunitate în populație pentru a opri virusul să se răspândească, Murphy presupune că „lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.


Concluzie

Aproximativ 80% dintre persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor avea probabil simptome ușoare.

Acest lucru poate părea liniștitor pentru unii, dar tocmai de aceea infecția este o amenințare.

Înainte de a vă da seama că sigur sunteți bolnav, puteți transmite virusul cu ușurință persoanelor care au șanse mai mari de a dezvolta complicații, de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19.