Acasă Sanatate Coronavirus: Cu sau fără mască?

Coronavirus: Cu sau fără mască?

CDC recomandă tuturor oamenilor să poarte măști de față din material textil în locuri publice unde este dificil să se mențină o distanță de 2 metri față de ceilalți.

Acest lucru va ajuta la încetinirea răspândirii virusului de la persoane fără simptome, acele persoane care nu știu că sunt infectate cu virusul. Măștile de față trebuie purtate și în același timp trebuie continuată practicarea distanțării sociale. Puteți găsi aici instrucțiuni pentru fabricarea măștilor.

!Notă: este esențial să permiteți ca măștile chirurgicale și respiratorii N95 să poată fi achiziționate de personalul medical.

Ca răspuns la pandemia COVID-19, CDC recomandă acum oamenilor să poarte măști de față în public, împreună cu alte măsuri de siguranță, pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului. Iată ce trebuie să știți:


Da, măștile de față sunt eficiente

 Măștile sunt unul dintre instrumentele de protecție împotriva transmiterii virusurilor. O modalitate prin care puteți lua virusul este inhalarea sau ingerarea picăturilor de lichid transmise prin respirași de la cineva care îl are.

Asta nu înseamnă că trebuie să lingeți persoana respectivă pe față – ci poate să însemne pur și simplu să respirați prea aproape de cineva care vorbește, tușește sau strănută, fără să aibă gura acoperită.

Potrivit unui studiu din 2013, răspândirea unui virus poate fi redusă semnificativ dacă persoanele care au virusul poartă măști chirurgicale. Și un studiu din 2015 a menționat că măștile chirurgicale sunt un mijloc vital de protecție fizică pentru lucrătorii din domeniul sănătății atunci când tratează persoane bolnave.

De asemenea, regula de aur rămâne: spălați-vă mâinile!👏

Spălarea frecventă a mâinilor este o modalitate incredibil de eficientă de a vă proteja, deoarece virușii pot trăi pe tot felul de suprafețe (mânere, ambalaje din carton, plastic) pe care le atingeți tot timpul.


O mască de orice fel

Există câteva tipuri de măști în circulație la ora actuală: măști de față din pânză, măști chirurgicale și măști respiratorii N95.

Înainte de a citi, vă rugăm să rețineți că măștile chirurgicale și respiratorii N95 sunt considerate resurse critice de către CDC. Așa că vă rugăm să le lăsați pentru cadrele medicale și luptătorii din prima linie.


Măști de față din material textil

CDC recomandă persoanelor să poarte o mască din material textil în locuri publice, în special în zonele în care este dificil să se mențină distanțarea socială (în magazine, la cumpărături, în timpul deplasării, etc).

Măștile de față pot fi confecționate din materiale pe care le aveți deja acasă, precum o bandană, orice piesă pătrată de țesătură, un tricou vechi pe care nu îl purtați niciodată sau chiar un filtru de cafea. Aveți aici instrucțiuni despre realizarea acestora.


Măști chirurgicale pentru față

Măștile de față chirurgicale sunt măști de unică folosință relativ potrivite. Acestea sunt obiecte medicale aprobate de FDA, iar mulți profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv medicii și stomatologi le folosesc la tratarea pacienților.

Doar măștile cu o țesătură fină pot capta mici organisme precum virușii, iar măștile pe care le găsiți la farmacia locală probabil nu vor face acest lucru. De asemenea, trebuie să fie purtate corect pentru a fi eficiente.

Măștile de față, oricât de eficiente sunt, nu vă vor proteja ochii – o posibilă țintă pentru contaminanții din aer.


Măști de față respiratorii

Măștile de față respiratorii sunt cu un nivel mai sus. Spre deosebire de măștile de față chirurgicale, măștile respiratorii sunt certificate de Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) și CDC pentru protecția împotriva particulelor mari și mici.

Dacă se potrivesc pe față astfel încât să formeze o incintă perfect etanșată, masca respiratorie vă poate proteja împotriva infectării pe cale virală, precum infectarea cu antrax sau tuberculoza.

Acest tip de mască este adesea numită mască respiratorie N95, deoarece poate filtra 95% din particulele aeriene – inclusiv viruși și materiale potențial toxice precum vopseaua.

Spre deosebire de măștile de față chirurgicale, măștile respiratorii au un sistem de evaluare pentru a desemna cât de eficient blochează contaminanții aerieni. Unele măști pot filtra până la 99,7 la sută din particule mici din aer, iar acestor măști li se acordă un rating de 100.


Cum să purtați masca

O mască de față este eficientă numai dacă este purtată corect. Iată cum se face:

  • Asigurați-vă că masca stă fix peste nas, gură și bărbie.
  • Verificați dacă puteți respira normal fără restricții.
  • Nu atingeți masca până nu o scoateți.
  • Purtați masca în locuri publice pentru a proteja oamenii (chiar dacă nu vă simțiți rău) și stați la 2 metri distanță de ceilalți.
  • După îndepărtarea măștii, spălați-vă mâinile cel puțin 20 de secunde.
  • Dacă masca este făcută din pânză, spălați-o în mod regulat.
  • Nu reutilizați NICIODATĂ o mască de unică folosință. Aruncați-o imediat în coșul de gunoi.

Deci … trebuie să port mască?

Chiar dacă nu sunteți bolnav, nu aveți probleme de imunitate, nu faceți parte din grupele cu risc și nu profesați în domeniul sănătății, răspunsul este „DA”.

Singurele persoane care nu ar trebui să poarte măști, conform instrucțiunilor CDC, sunt copiii cu vârsta sub 2 ani, persoanele care au probleme respiratorii sau orice persoană care este inconștientă, sau incapabilă să-și scoată singură masca.

În afară de aceste grupuri, toți ceilalți ar trebui să poarte o mască în public. Asigurați-vă că luați în serios alte măsuri de siguranță (cum ar fi SPĂLAREA MÂINILOR!) Și nu privați profesioniștii din domeniul sănătății de echipamentele de care au nevoie în aceste timpuri grele.