Acasă Cool Bere Inainte de Tarie: Mit sau Adevar?

Bere Inainte de Tarie: Mit sau Adevar?

Probabil ati auzit vorba “berea inainte de tarie, nu e veselie, taria inainte de bere e placere.

Se refera la faptul ca ati putea evita o mahmureala daca respectati o anumita ordine in care sa consumati bauturile alcoolice.

Desi unele persoane respecta cu sfintenie aceasta regula, unii se intreaba daca exista vreun motiv care sta la baza ei.

Acest articol analizeaza dovezile stiintifice pentru a determina daca aceasta vorba are vreo baza in realitate.


Cum a aparut vorba acesta?

Exista multe teorii cu privire la modul in care a luat nastere aceasta vorba.

O ipoteza ar fi ca majoritatea oamenilor incep seara cu bauturi care au un continut mai scazut de alcool, precum berea sau vinul si trec la bauturile tari pe parcursul serii.

Apoi, daca se intampla sa li se faca rau la finalul serii sau se simt teribil a doua zi dimineata, dau vina pe ordinea bauturilor.

O alta teorie a izvorat din ideea ca continutul mai mare de alcool din bauturile tari ar putea fi absorbit mai repede in sange.

Asadar, daca inchieiati seara cu tarie, dupa cateva ore de baut bere, este foarte usor sa depasiti nivelul critic de alcool in sange, si sa fiti mahmur a doua zi.

Teoria sugereaza, de asemenea, ca daca incepeti seara cu bauturi tari si o incheiati cu bere, acest lucru ar putea incetini cresterea nivelului de alcool din sange si e foarte posibil sa limitati simptomele severe ale mahmurelii din dimineata de dupa.

•PE SCURT

Berea inainte de tarie, nu e veselie, taria inainte de bere e placere” este o vorba din popor cu origini necunoascute. Majoritatea explicatiilor par sa rezulte in urma experientelor subiective ale unor persoane intr-ale bautului si mahmurelii.


De ce este putin probabil ca ordinea in care se consuma sa creeze un efect

 In ciudat teoriilor elaborate, ordinea in care consumati bauturile e putin probabil sa influenteze experimentarea unei mahmureli in urmatoarea zi.

Asta din cauza ca alcoolul incepe sa fie absorbit in fluxul sanguin din momentul in care ajunge in stomacul dumneavoastra. Cu toate acestea, tot alcoolul pe care l-ati baut in noaptea anterioara nu va fi absorbit cum trebuie inainte sa aiba loc efectele mahmurelii.

Din moment ce intreaga cantitate de alcool consumata ramane neschimbata, nu exista niciun motiv pentru care daca beti taria inainte de bere sa va protejeze impotriva unei mahmureli mai mult decat daca beti berea inainte de tarie.

Din acest motiv, daca o anumita ordine va determina sa consumati o cantitate mai mare dintr-o bautura alcoolica in comparatie cu alta, este mai mult ca posibil sa experimentati o mahmureala urmatoarea zi.

•PE SCURT

De vreme ce cantitatea de alcool pe care o consumati ramane neschimbata, nu exista niciun motiv intemeiat pentru care consumul de tarie inainte de bere v-ar proteja mai mult de o mahmureala decat consumul berii mai intai.


Alti factori care pot influenta riscul de mahmureala

Chiar daca ordinea in care consumati bauturile are un impact nesemnificativ, multi alti factori va pot influenta riscul de a fi mahmur.

  • Cat alcool consumati. Un nivel mai crescut de alcool in sange e mult mai probabil sa induca o mahmureala decat un nivel scazut;
  • Daca ati mancat. Daca consumati alcool pe stomacul gol, alcoolul va trece mai repede din stomac in intestine, unde poate fi absorbit mult mai repede si va poate creste nivelul de alcool in sange;
  • Cat de des consumati alcool. Bautorii inraiti sunt mult mai predispusi sa atinga acel nivel al concentratiei de acool in sange care provoaca mahmureala. Unele dovezi sugereaza si faptul ca bautorii notorii pot experimenta mahmureli mai severe;
  • Genele dumneavoastra pot influenta modul in care corpul metabolizeaza alcoolul si pot avea un impact asupra efectelor cauzate de alcool asupra somnului, hidratarii, nivelului de zaharuri in sange si a dilatarii vaselor sanguine-toti factorii care pot influenta gradul de severitate al mahmurelii;
  • Acesti compusi se gasesc in mod natural in bauturile alcoolice si pot contribui la mahmurala. Anumite tipuri de bauturi alcoolice contin o cantitate mai mare de congeneri decat altele;
  • Mahmurelile sunt mai frecvente la fumatori decat la nefumatori.

Interesant, in ciuda tuturor acestor factori, se pare ca aproape un sfert din persoanele care consuma alcool nu au experiementat niciodata o mahmureala, in ciuda comportamentului lor de consum.

•PE SCURT

Cantitatea si tipul de bautura alcoolica pe care o consumati, frecventa cu care beti si fumati, genetica dumneavoastra si daca ati mancat sau nu inainte sa beti, toate pot influenta sansele de a experimenta o mahmureala.


Concluzia

In cautarea unor trucuri pentru a preveni o mahmureala puteti intalni multe mituri.

Sfatul sa consumati tarie inainte de bere este probabil unul dintre acestea, iar respectarea lui pare sa reduca in mod nesemnificativ riscul de a experimenta o mahmureala dupa o noapte grea de baut alcool.

Aveti mai multe sanse sa evitati o mahmureala daca nu consumati alcool pe stomacul gol, daca nu fumati sau daca limitati cantitatea si frecventa consumului de alcool.