Acasă Cool Aproape 40% Dintre Cei Internati de COVID-19 Au Sub 55 ani #stamacasa

Aproape 40% Dintre Cei Internati de COVID-19 Au Sub 55 ani #stamacasa

covid

Atat cei tineri cat si cei batrani sunt predispusi la complicatii ale COVID-19:

  • Adultii cu varsta inaintata si persoanele cu alte afectiuni de sanatate sunt cei mai predispusi la complicatii severe de COVID-19, insa noile date arata ca adultii tineri nu sunt invulnerabili in fata acestui virus;
  • In Franta, 50% din pacientii din intreaga tara infectati cu COVID-19 au sub 60 de ani;
  • In jur de 14% din cazurile de COVID-19 sunt grave, conform OMS.

 Datele initiale din China au descoperit faptul ca persoanele cele mai predispuse riscului de complicatii severe ale COVID-19 sunt adulti mai in varsta si persoane cu alte afectiuni de sanatate.

Desi acest lucru este inca adevarat, nici persoanele tinere nu sunt invulnerabile dupa cum se considera anterior.

In Statele Unite, dintre cei 2.500 de pacienti cu COVID-19 cu varsta cunoscuta, 29% erau intre 20 si 44 de ani, conform Centrelor pentru Preventia si Controlul Bolilor (CPCB)

Dintr-un grup de 500 de pacienti internati, aproximativ 20.8% au fost intre 20 si 44 ani si 18% au fost intre 45 si 54 de ani.

Dintre pacientii de la Terapie Intensiva, aproximativ 12% au fost sub varsta de 45 de ani. Putini au murit.

Jérôme Salomon, directorul general al sanatatii din Franta, a anuntat ca mai mult de 50% dintre pacientii din intreaga tara afectati grav de COVID-19 sunt sub varsta de 60 de ani, conform rapoartelor CNN. Nu a specificat intervalul de varsta al acestui grup.


Adultii mai tineri sunt inca predispusi la risc

Un adult mai tanar internat la Terapie Intensiva cu COVID-19 este un medic de 40 si ceva de ani de la Camera de Urgente al EvergreenHealth din Kirkland, Washington.

Altul este Clement Chow, un profesor asistent in genetica de la Universitatea din Utah. El a postat duminica pe Twitter ca a avut o febra usoara timp de cateva zile, urmata de o tuse urata care s-a transformat in insuficienta respiratorie. A fost internat si plasat pe oxigen suplimentar la Terapie Intensiva.

“Un punct important: nu stim mai nimic despre acest virus. Sunt tanar si nu sunt predispus, totusi sunt la Terapie Intensiva cu un caz foarte grav,”a scris pe Tweeter Choe.

Dr. Koushik Kasanagottu, un rezident la medicina in cadrul Johns Hopkins Bayview din Baltimore, avertizeaza asupra concluziilor bazate pe postarile ocazionale de pe Tweeter si pe noile rapoarte.

“Pana acum, vedem majoritatea bolilor grave in ceea ce priveste COVID-19 la persoanele in varsta si inumocompromisi,” a spus el.

Totusi, “nu exista nicio limitare de varsta”, a adaugat el. “Exista, bineinteles, cateva cazuri de boala grava la pacientii sub 60 de ani”.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii OMS, cele mai multe persoane cu COVID-19  dezvolta o boala usoara si necomplicata. Totusi, aproximativ 14% dezvolta o boala severa si trebuie internati, iar 5% ajung la Terapie Intensiva.

Kasanagottu afirma ca dovezile la nivel mondial arata ca persoanele tinere fara alte afectiuni de sanatate- precum diabet, boli pulmonare sau insuficiente cardiace – au tendinta sa se recupereze, chiar daca contacteaza COVID-19.

In China, rata mortalitatii de COVID-19 a fost mai mare la persoanele peste 60 de ani, ajungand la un procent de 14.8% in cazul persoanelor de 80 de ani si peste, a raportat Centrelul de Preventie si Control al Bolilor.

O tendinta similara a fost inregistrata si in Italia.

Dr. Craig Coopersmith, intreprinzatorul Societatii de Medicina de Asistenta Critica, presedinte si director interimar al Centrului de Asistenta Critica Emory din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Emory, subliniaza ca ratele mortalitatii de COVID-19 sunt bazate pe date efectuate pe intreaga populatie. Insa ratele scazute pentru anumite grupe de varsta nu inseamna ca riscul individual este inexistent.

“In general, pacientii care sunt mai in varsta si pacientii cu legaturi comorbidice sunt in stari grave”, a spus el. “ Asta nu inseamna ca daca esti tanar si sanatos, este 100% garantat ca vei avea un rezultat bun.”

Acelasi lucru se intampla si cu gripa sezoniera, care sezonul trecut a cauzat 2.450 de morti in randul Americamilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 49 de ani.

Chiar si cei mai tineri nu sunt in totalitate in afara riscului cauzat de noul coronavirus. Oamenii de stiinta din China au raportat in jurnalul Pediatrics ca 5.9% din cazurile de copii din intreaga tara infectati cu COVID-19 au fost severe sau critice.

La adulti, procentul a fost de 18.5%.

Oricum, ei au raportat ca majoritatea cazurilor la copii au fost usoare. Un singur copil a murit.


Distantarea sociala este importanta pentru toate varstele #stamacasa

 Pe masura ce oamenii de stiinta aduna tot mai multe date, dobandesc o mai buna cunoastere a riscului de COVID-19 pentru diferite varste si grupuri.

Oricum, fara o perspectiva completa asupra fisei medicale a pacientului, este greu sa aflam de ce anumite persoane tinere au o boala mai severa.

O posibilitate ar fi ca anumite persoane tinere sa aiba anumite probleme de sanatate nediagnosticate care le expune in fata riscului.

Centrele de Prevenire si Control al Bolilor raporteaza ca 10.5% dintre persoanele cu boli cardiovasculare si 7% dintre persoanele cu diabet care au dezvoltat COVID-19 au murit. Asta in comparatie cu rata persoanelor care nu prezentau afectiuni medicale, care a fost sub 1%.

Dr. Nora Volkow, Director al Institutului National pentru Combaterea Drogurilor, a lansat si ea anumite preocupari conform carora persoanele care fumeaza tutun, marijuana sau tigari electronice prezinta un risc mai mare de complicatii ale COVID-19 ca urmare a afectarii plamanilor.

Kasanagottu spune ca adultii mai tineri nu trebuie sa se alarmeze excesiv in privinta COVID-19, insa insista ca trebuie sa pastreze in continuare distanta fata de alte persoane, sa isi spele mainile in mod regulat si sa ia si alte masuri pentru a se proteja pe sine si pe cei care sunt cei mai vulnerabili.

Coopersmith indeamna oamenii sa urmeze recomandarile oficialilor publici ai sanatatii.

“Toata lumea trebuie sa ia in considerare pericolul de a contacta boala” a spus. “Toata lumea trebuie sa considere de asemenea ca risca sa transmita boala daca ei sunt asimptomatici si o au fara sa stie”.