Acasă Sanatate 11 modalități de a vă găsi calmul în timpul pandemiei de Coronavirus

11 modalități de a vă găsi calmul în timpul pandemiei de Coronavirus

Pandemia COVID-19 nu este doar un focar de boală – este, de asemenea și un catalizator al presiunii emoționale și mentale, pentru toată lumea. Credeți sau nu, poate exista o ușurare în acest sens. Pentru că înseamnă că nu sunteți singur, în noua anxietate și stresul provocat de epidemia de coronavirus, în această perioadă.

Multe persoane din întreaga lume se confruntă cu niveluri similare de stres emoțional. Acest lucru se poate observa printr-o îngrijorare crescută pentru sănătatea dvs. sau sănătatea altora, tulburări de somn sau chiar creșterea consumul de substanțe care dau dependență. Există însă modalități de a gestiona și de a atenua factorii de stres și de a readuce echilibrul în viața dvs.

Să vă simțiți neputincioși este complet normal, dar să știți că nu sunteți neajutorați. Nu trebuie să lăsați anxietatea să vă copleșească.

Iată cum trebuie să vă regăsiți un echilibru, chiar dacă lucrurile sunt date peste cap de anxietatea indusă de coronavirus și cum să fiți ferm și înțelegător cu voi înșivă:


1. Exersați acceptarea realității

 Unul dintre cele mai mari trucuri în evitarea anxietății este să vă gândiți cu 10 pași înainte.

Vă adaptați pandemiei prin minimizarea impactului? Sau poate vreți doar așteptați, să descoperiți că tot ceea ce simțiți este, de fapt, neliniștite.

Dacă da, este posibil să găsiți alinare în practicarea acceptării radicale, care este acceptarea lucrurilor pe care nu le putem schimba (emoții, gânduri și situații).

Deși pandemia nu este ceva ce putem schimba peste noapte, acțiunile noastre individuale, cum ar fi distanțarea socială și / sau izolarea, pot schimba situația în mod pozitiv. Ideea este să nu ne așteptăm la rezultatele imediate, ca și cum ne-am conecta la o tehnologia rapidă.

Trebuie să acceptați faptul că o parte din călătorie este așteptarea și să luați încet fiecare zi și fiecare moment dat, ceea ce vă poate ajuta mintea să se deplaseze spre o stare mai pasivă.

Citeste si : Cele mai bune 12 aplicatii de meditatie si sanatate mintala


Cum ajută acceptarea radicală?

Acceptarea radicală, în terapie, ajută pacienții cu PTSD să accepte amintirile dureroase ale evenimentelor traumatice, în loc să le evite sau să le respingă.

Într-un studiu din 2017, participanții care au practicat acceptarea radicală au avut o scădere semnificativă a sentimentelor de rușine, vinovăție, dezgust, suferință și frică.

2. Limitați consumul de știri și rezumați-vă la fapte

Să încercați să fiți la zi cu știrile poate fi o formă de control, dar există o limită referitoare la cât de multe știri puteți să duceți.

Dacă parcurgeți știri în mod constant, căutând o actualizare sau un indiciu că viața va reveni la normal în curând, s-ar putea ca acest obicei să vă agraveze anxietatea. Site-urile de știri pot fi, de asemenea, generatoare de frici și vă pot alimenta teama de a nu ști ce trebuie să faceți în continuare.

A lua o pauză de la social media și știri, vă poate ajuta creierul să se concentreze asupra altor sarcini. Există încă o mulțime de lucruri pe care le puteți face fără să fiți la curent cu cea mai recentă actualizare.

Sfaturi pentru a fi informat, dar nu în mod excesiv:

 • Programați-vă ore stabile în care veți parcurge știrile sau descarcă-ți aplicații care vă limitează timpul petrecut pe site-urile de știri.
 • Urmați recomandările OMS privind limitarea vizualizării de știri la o dată sau de două ori pe zi sau încercați să nu verificați știrile o zi întreaga.
 • Citiți informații de pe site-uri de organizații de sănătate de renume precum OMS, CDC și alți experți în sănătate.
 • Bazați-vă pe prieteni de încredere pentru a vă menține la curent.

3. Faceți o listă cu ceea ce puteți controla

 Realizarea unei liste a lucrurilor pe care le puteți controla vă ajută să puneți în perspectivă anxietățile și acțiunile. Nu puteți controla virusul, dar puteți minimiza răspândirea acestuia prin practici de prevenire și rămânând acasă. Însă controlul nu se referă numai la prevenire și la reducerea propriului risc de a fi infectat.

Dacă simțiți anxietate, controlul se referă și la pregătirea pentru ceea ce urmează, la a recunoaște cât de multă pregătire este necesară.

De exemplu, nu puteți opri o recesiune, dar puteți crea un plan de economisire a banilor sau puteți face cercetări asupra resurselor de care aveți nevoie dacă pierdeți venituri.

Un sfat bun pentru a începe acest plan este să scrieți o listă de moduri în care credeți că pandemia sau noul coronavirus vă poate schimba viața într-un mod care vă face să vă simțiți inconfortabil.


Întrebări care vă ajută să stabiliți ceea ce vă poate fi de folos:

 • Ce vă este teamă că se va întâmpla?
 • Ce fel de acțiuni au influență directă sau rezultate directe? Care acțiuni nu?
 • Este necesar să controlați sau să gestionați modul în care vor răspunde alți oameni? (Dacă da, ștergeți-o de pe listă!)
 • Grijile mai mari pot fi defalcate în griji mai mici și în pași de acțiune?

4. Permiteți-vă să simțiți

 În momentele de incertitudine, represiunea emoțională vă poate afecta sănătatea. Păstrarea unui comportament calm poate fi utilă atunci când interacționați cu copiii sau membrii familiei, dar nu uitați să vă permiteți și să simțiți și greutatea realității.

Atâta timp cât emoțiile nu vă determină să îi influențați negativ pe ceilalți, nu există nicio cale greșită de a simți. Într-un moment de atenție, puteți descoperi chiar că anxietatea dvs. este, de fapt, panică, mânie, tristețe, stres, depresie sau dezamăgire ascunsă. Ar putea fi un amestec între toate aceste emoții.

Îndepărtarea lor și numirea lor vă pot ajuta să planificați mai departe sau să găsiți modalități de a vă distrage sau a de vă reasigura. De exemplu, dacă aveți de-a face cu sentimente de vinovăție pentru că nu vă puteți auto-izola, a fi încrezător în precauțiile dvs. de prevenire poate ajuta la ameliorarea acestor sentimente.

Citeste si : Nu-mi Place sa Meditez…Iata de ce o fac Oricum!


5. Adresați-vă și altor surse de anxietate

 Noul coronavirus este probabil un plus la sursele de anxietate existente în viața dvs. Este posibil ca acesta să ne domine viața chiar acum, dar asta nu înseamnă că alte anxietăți sunt mai puțin importante.

Lumea și viața continuă, astfel încât atribuirea tuturor emoțiilor negative virusului vă poate împiedica de fapt să găsiți alinare, mai ales dacă lucrați la dezvoltarea dvs. personală și la alte forme de terapie, asta înainte de izbucnirea acestei crize.

Concentrarea asupra altor anxietăți poate fi o sabie cu două tăișuri, dar să știți că aveți alte zone la care trebuie să lucrați sau o listă de aspecte pe care vreți să le bifați, ar putea fi o distragere liniștitoare de la știrile constante despre noul coronavirus. Chiar și în timpul unei pandemii, meritați în continuare să prosperați.


6. Găsiți modalități de a vă calma

 Deoarece, de multe ori, anxietatea activează modul nostru de luptă sau fugă, puteți să simțiți că doriți constant să acționați.

Dincolo de a face planuri și de a verifica sarcinile din lista de activități, încercați să vă concentrați pe lucrurile care vă ajută să vă distrageți atenția. S-ar putea să constatați că întreruperea ciclului de anxietate este ceea ce vă va ajuta să găsiți alinare în ziua respectivă.


Câteva opțiuni de distragere a atenției:

 • faceți curat sau spălați vasele;
 • vizionați un film comic sau o emisiune TV;
 • faceți exerciții fizice sau de yoga;
 • practicați respirația profundă, meditația, alocați timp reflecției sau unui pui de somn.

7. Faceți un efort pentru a vă conecta

 Apelând la alte persoane pentru ajutor și discuții poate fi o modalitate excelentă de a vă scăpa de greutatea pe care o resimțiți. Nu dați pur și simplu drumul oricărui gând, deoarece acest lucru i-ar putea determina pe alți oameni să nu vă perceapă intenția. În schimb, dați-le un indiciu, astfel încât să știe că cereți ajutor sau căutați o conexiune.

Dar, indiferent dacă este vorba despre un prieten sau un membru al familiei, încercați să nu vă bazați pe o singură persoană pentru un ajutor constant și continuu. Oferiți-vă să le ascultați grijile și anxietățile, la rândul dvs. Uneori, faptul că sunteți în aceeași situație cu alții poate aduce un anumit confort.

După câteva zile, poate fi timpul să schimbați subiectul, astfel încât coronavirus să nu mai fie subiectul principal al conversației cu acele persoane.


Moduri de conectare de la distanță:

 • Trimiteți o invitație în calendar pentru conversații telefonice planificate;
 • Exersați împreună prin înscrierea la aceleași cursuri online;
 • Jucați împreună jocuri sau descărcați aplicații pentru a viziona filme împreună;
 • Faceți-vă timp să vorbiți despre lucruri vesele sau reconfortante.

8. Mențineți o rutină constantă pentru sănătatea dvs

 Pe măsură ce înaintăm în această perioadă de incertitudine și de izolare, este important să construim o rutină, astfel încât să existe structură, normalitate și confort în cotidianul vostru. De exemplu, luarea unor pauze regulate vă poate ajuta creierului să îndeplinească sarcinile necesare focusându-se pe acestea.

Menținerea unei rutine este, de asemenea, o modalitate de a vă îngriji sănătatea fizică și psihică, în fiecare zi sau oră, astfel încât să nu vă suprasolicitați la muncă sau datorită grijilor.


Rutina de planificare a activităților și pauzelor de pe parcursul zilei:

 • ore stabile pentru mic dejun, prânz și cină;
 • un program regulat de somn;
 • timp planificat pentru exerciții fizice;
 • curățenie zilnică sau săptămânală;
 • setarea de ore specifice pentru activități care nu sunt legate de coronavirus.

9. Aveți compasiune pentru voi înșivă

 Apelurile la distanțarea socială și la izolare vă pot ușor să vă simțiși ușor vinovați, ca și cum nu faceți suficient sau ați putea face mai mult. Dar este important să ne amintim că în timpul unei pandemii, soluțiile nu sunt rezolvate de o singură persoană. Soluțiile se găsesc atunci când ne reunim și tragem toți în aceeași direcție.

Greutatea care apasă asupra dvs., diferă în funcție de situația familiei sau de cerințele locului de muncă, și poate diferi de cea a altor persoane.

Este important să aveți grijă de voi înșivă, în primul rând, iar uneori să aveți grijă de dvs. (de exemplu prin aplicarea măsurilor de prevenire) este modul în care aveți grijă și de cei din jurul vostru. Progresul și contribuția dvs. nu trebuie să arate exact la fel ca cele ale altor persoane.


A fi bun cu voi înșivă poate însemna:

 • a vă permite să simțiți emoții care induc anxietate, panică, mânie sau frică;
 • a evita să vă comparați capacitatea cu cea a altora, în special bazată pe interacțiuni limitate, cum ar fi convorbirile într-o conferință de lucru;
 • a recunoaște și onora limitele dvs. mentale și emoționale;
 • a lua o pauză de la social media și a vă concentra pe dvs.;
 • a face o listă zilnică în care menționați când sau cum v-ați simțit cel mai bine.

10. Faceți exerciții fizice atunci când vă simțiți supărat

 Anxietatea, în special izolarea, poate acumula o cantitate mare de energie. Această energie stocată se poate manifesta ca alte forme de emoție, cum ar fi furia, iritarea sau îngrijorarea.

Dacă simțiți că pierdeți controlul, pentru a merge mai departe, mergeți la plimbare (fără telefon) sau încercați un curs de exerciții online. Obișnuiți-vă corpul să se miște într-un mod care să se potrivească cu ritmul cardiac.

Cercetările arată că exercițiile fizice, în special cele constante, pot ajuta la reducerea anxietății. Chiar dacă exercițiile fizice fac deja parte din rutina dvs., dacă vă simțiți prea anxioși pentru a vă putea concentra asupra sarcinilor dvs., faceți o pauză de 30 de minute pentru a vă relaxa.

Citeste si : Cele mai bune 13 aplicatii de fitness


11. Începeți terapia online

 Terapia online este disponibilă chiar și atunci când nu vă puteți vedea cu terapeutul. Este posibil să găsiți terapeuți locali care au trecut în era telecomunicațiilor, astfel încât să puteți beneficia de sesiuni directe atunci când această perioadă se va termină – dar nu lăsați obligația de a sta acasă să fie un motiv pentru care să nu primiți ajutor în acest moment.

Țările din întreaga lume au implementat servicii telefonice pentru persoanele care au nevoie de sprijin psihologic în acest moment.

Dacă anxietatea dvs. crește în această perioadă, este posibil să observați modul în care vă afectează acțiunile. Un terapeut vă poate ajuta folosind tehnici CBT (terapie cognitivă comportamentală). Această metodă de terapie vă poate ajuta să identificați modul în care gândurile și emoțiile dvs. vă influențează acțiunile și cum vă puteți opri pornirile.